Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Promjene u usnoj šupljini u trudnoći

Promjene u usnoj šupljini u trudnoći

Trudnoća je period u kojem dolazi do vrtloga hormona u tijelu kada se sve mijenja. Promjene nastaju u cijelom tijelu pa tako i u usnoj šupljini. Zubno meso postaje jače prokrvljeno što povećava rizik od upale. Ako se ono upali postaje crveno, otečeno, bolno i sklono krvarenju što otežava redovitu oralnu higijenu.

Trudnici je zbog tih simptoma otežano dobro očetkati zube, a prisutan je i strah od ozljede upaljenog područja. Iz tih se razloga zubi nepravilno i nedovoljno očiste te počinje nagomilavanje naslaga hrane na zubima, razvoj karijesa, razmnožavanje bakterija pod zubnim mesom nakon čega upala može samo napredovati i to prema dubljim strukturama. Ako se to stanje pravovremeno ne sanira dolazi do progresa upale u dublja tkiva, povlačenja kosti, razaranja pričvrsnog aparata zuba i posljedično tome gubitka zuba.

Nastavite čitati članak niže...

Svaka trudnica mora znati kako je nužno tijekom trudnoće obaviti više posjeta stomatološkoj ordinaciji kako bi je stomatolog educirao o pravilnom održavanju oralne higijene, napravio pregled i profesionalno čišćenje i sanirao sve što treba.

To stanje se naziva parodontalna bolest koja prema brojnim istraživanjima može povećati rizik od prijevremenog porođaja ili rođenja djeteta niske porođajne težine. Svaka trudnica mora znati kako je nužno tijekom trudnoće obaviti više posjeta stomatološkoj ordinaciji kako bi je stomatolog educirao o pravilnom održavanju oralne higijene, napravio pregled i profesionalno čišćenje i sanirao sve što treba. Time možete biti sigurni kako će vaši zubi ostati zdravi i očuvani tijekom i nakon trudnoće.

Osim hormonalnih promjena, u trudnoći su česte mučnine i povraćanja. Kiselina koja tim putem dospije u usnu šupljinu može naštetiti zubima zbog čega je važno znati da se zubi ne smiju prati barem sat vremena nakon povraćanja. Tako četkanjem neće doći do gubitka sloja cakline čiji su minerali otopljeni kiselinom. Uz pravilnu njegu puno možete napraviti za svoje zube. No nemojte zaboraviti, briga o oralnom zdravlju bitna je ne samo za vas nego i za vaše dijete.

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar