Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Istraživanje dokazalo:Previše sjedenja u trudnoći dovodi do depresije

Istraživanje dokazalo:Previše sjedenja u trudnoći dovodi do depresije

Izvor fotografije: Shutterstock

Današnje generacije sve više imaju problema s nedostatkom fizičkih aktivnosti, a i sve češći su problemi s pretilošću. Nažalost, ni trudnice nisu pošteđene ovih problema. Štoviše, žene koje su i prije trudnoće imale višak kilograma imaju i veće rizike od komplikacija nakon nakupljanja dodatnih kilograma u trudnoći.

No, trudnice se obično smatraju „pošteđenima“ od tjelovježbe i pretjerane brige o prehrani, jer ipak „moraju jesti za dvoje“. Često se zaboravlja da se pod ovom frazom smatra da bi svaka buduća majka zbog svoje bebe u trbuhu trebala jesti dvostruko zdravije, a ne dvostruko više.

Nastavite čitati članak niže...

Osim pretilosti i depresije, prekomjerno sjedenje u trudnoći dovodi i do proširenih krvnih vena i stvaranja ugrušaka.

No, sada su i stručnjaci potvrdili, previše sjedenja u trudnoći doista može dovesti do depresije.

Medicinski fakultet na Sveučilištu u Warwicku proveo je istraživanje na čelu s Nithya Sukumarom. Od prije je poznato kako ludovanje hormona u trudnoći može dovesti do pojave depresije, no to nikada (do sada) nije povezivano s količinom tjelesne aktivnosti. Ovo istraživanje dokazalo je kako su žene koje pate od depresije u trudnoći mnogo više sjedile tijekom drugog tromjesečja trudnoće i tako dovele svoje zdravlje u opasnost.

Ovdje se ne radi o lijenosti, svi smo mi povremeno raspoloženi samo za izležavanje i odmaranje, no potpuno sjedilački način života svakako je krajnost koju pod svaku cijenu treba izbjeći. Često su trudnice na to primorane jer rade takav tip posla, no stručnjaci poručuju kako već i samo male promjene u životnim navikama doista mogu učiniti primjetnu razliku.
Sasvim je jasno da mnogo sjedenja dovodi do daljnjeg nakupljanja viška kilograma, može dovesti do pojave gestacijskog dijabetesa i izazvati mnoge druge komplikacije tijekom trudnoće. Potaknite se barem svakih sat vremena na kratku šetnju kako biste se protegnuli i potaknuli cirkulaciju.

Doktorica Tanya Sorensen smatra kako je fizička aktivnost ključna za zdravlje trudnice. Pritom se naravno misli na zdrave trudnice s urednim trudnoćama, a ne one koje moraju mirovati zbog svojeg i bebinog zdravlja. Bavljenje tjelesnom aktivnošću izravno smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa i hipertenzije (povišen krvi tlak u trudnoći).

Ova liječnica smatra kako je svaka aktivnost dobra, bez obzira radilo se o laganom hodanju, plivanju ili trčanju. Često se trudnice upozorava da bi trebale odustati od tjelovježbe bez ikakvih argumenata. Vježbe je naravno potrebno prilagoditi stupnju trudnoće, no ako ne postoje nikakve opasnosti za zdravlje majke ili bebe, nema razloga da trudnica izbaci tjelesnu aktivnost iz svog svakodnevnog rasporeda.

Osim pretilosti i depresije, prekomjerno sjedenje u trudnoći dovodi i do proširenih krvnih vena i stvaranja ugrušaka. A depresija u trudnoći možete se povezati s činjenicom da se zbog nedovoljno kretanja smanjuje proizvodnja endorfina, hormona sreće, koji se obično izlučuje nakon tjelesne aktivnosti.