Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Preeklampsija

Preeklampsija

Što je preeklampsija i što ju uzrokuje?

Preeklampsija je poremećaj u trudnoći koji ukoliko se ne tretira pravilno može izazvati ozbiljne posljedice, u teškim slučajevima čak i smrt djeteta. Najveći je problem što ne postoje testovi koji bi pokazali da li je trudnica oboljela od preeklampsije te je presudna subjektivna prosudba trudnice. Javlja se u 3 do 8 posto trudnica i to najčešće nakon 20. tjedna trudnoće. Može se manifestirati kroz povišen krvni tlak trudnice i visoku razinu proteina u urinu. Kod većine trudnica se javi u veoma blagom obliku, dok opasniji oblici preeklampsije koji se ne liječe mogu dovesti do preranog poroda ili čak po život opasnih posljedica. Kako uzrokuje suženje krvnih žila čime se povećava krvni tlak to može izravno utjecati na jetru, bubrege i mozak. Ako dođe do puknuća malih žilica u bubrezima proteini prelaze u urin.

Preeklampsija se manifestira kroz povišen krvni tlak u trudnoći i visoku razinu proteina u urinu.

Unatoč mnogobrojnim istraživanjima još uvijek ne postoji konkretan odgovor što točno uzrokuje pojavu preeklampsije, a nagađanja je mnogo. Neka od njih su da je pojava preeklampsije vezana uz smanjen protok krvi u posteljici jer može potaknuti oslobađanje određenih proteina iz posteljice u krvotok što može dovesti do povišenog krvnog tlaka i oštećenja krvnih žila iz čega proizlazi oslobađanje bjelančevina u urin. Naravno i genetika, prehrana i jačina vašeg imunološkog sustava imaju bitnu ulogu u pojavi preeklampsije.

Koji su simptomi preeklampsije?

Najčešći pokazatelji da postoje sumnje na preeklampsiju su otečenost lica i očiju, ruku ili otečenost zglobova. Zbog tog zadržavanja vode u tijelu može doći do naglog debljanja te ukoliko se unutar tjedan dana udebljate više od 4 kilograma svakako razgovarajte sa liječnikom. Kod najtežih oblika preeklampsije dolazi do jakih glavobolja, mučnina s povraćanjem, pojave snažnih bolova u gornjem dijelu trbuha te mutan vid ili privremeni gubitak vida. Problem je što su neki od simptoma učestala i normalna pojava u trudnoći pa je teško razlikovati simptome preeklampsije od simptoma normalne trudnoće.

Kako dijagnosticirati preeklampsiju?

Jedini način kako bi se dijagnosticirala preeklampsija zasad je provjera krvnog tlaka i urina. Ukoliko su proteini u urinu povišeni, kao i krvni tlak, vjerojatno vam je dijagnosticirana preeklampsija. Kako i proteini u urinu i tlak mogu varirati tokom dana, često će se unutar 24 sata više puta mjeriti tlak i sakupljati sav urin kako bi došli do prosječnih vrijednosti. Ukoliko nema proteina u urinu, a tlak vam je povišen, vjerojatno se radi samo o gestacijskoj hipertenziji. Tlak se najčešće snizi na normalnu razinu u vrlo kratkom roku nakon poroda. Ukoliko do pada tlaka ne dođe, radi se u kroničnoj hipertenziji.

Koji čimbenici povećavaju opasnost od preeklampsije?

  • ukoliko patite od povišenog krvnog tlaka i prije trudnoće
  • ako se preeklampsija pojavi u vašoj prvoj trudnoći, imate veće šanse da će se javljati i u svakoj sljedećoj
  • nakon bolesti bubrega, dijabetesa i poremećaja zgrušavanja krvi
  • ukoliko imate slučajeve preeklampsije u užem krugu obitelji
  • pretilost trudnice (indeks tjelesne mase veći od 30)
  • ako je trudnica mlađa od 20 godina i starija od 40 godina

Postoji li mogućnost sprječavanja preeklampsije?

Nažalost, ne postoji nijedan način kako sa sigurnošću spriječiti preeklampsiju, no sve što možete je pružiti si što bolju prenatalnu skrb i redovite kontrole krvnog tlaka i testove urina na proteine.

Ukoliko je preeklampsija dijagosticirana, kako si pomoći?

Svakako se preporučuje izbjegavati svako uzimanje aspirina tijekom trudnoće, osim uz liječničku preporuku. Odlazite redovito na zakazane ultrazvučne preglede i svakodnevno brojite udarce vašeg djeteta. Ukoliko dijete bude jako mirno, svakako se javite svome liječniku. Ako dođe do pogoršanja vjerojatno će porod biti induciran ili ćete roditi carskim rezom. Ako vam je dijagnosticirana teška preeklampsija najpametnije bi bilo sve do poroda biti u bolnici kako bi vam stručna pomoć u svakom trenu bila na raspolaganju. Trudnicama se u slučajevima preeklampsije ponekad daju kortikosteroidi ukoliko se stanje pogorša kako bi djetetova pluća u što kraćem roku bila razvijena i sposobna za život izvan maternice ako dođe do preuranjenog poroda. Nakon poroda kod blažih slučajeva preeklampsije tlak se vraća u normalnu već kroz nekoliko dana, dok je kod trudnica sa težim oblicima preeklampsije potrebno duže vrijeme kako bi se tlak snizio. Isto tako, trudnice s težim oblicima trebale bi ostati i nakon poroda neko vrijeme pod stalnim liječničkim nadzorom.

Trudnicama se u slučajevima preeklampsije daju kortikosteroidi ukoliko se stanje pogorša kako bi djetetova pluća u što kraćem roku bila razvijena i sposobna za život izvan maternice.

Nastavite čitati članak niže...