Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Placenta previa

Placenta previa

Samo kod deset posto trudnica kod kojih je u početku trudnoće posteljica nisko položena tako i ostane do kraja trudnoće.

Što je placenta previa?

Placenta previa, odnosno predležeća posteljica u samom početku trudnoće nije opasna, no pravilan položaj posteljice je iznad maternice, te ukoliko ona ostane veoma nisko položena i kasnije tokom trudnoće, gotovo na ušću vrata maternice, može dovesti do određenih komplikacija, posebice krvarenje koje može dovesti do preuranjenog poroda. Samo kod deset posto trudnica kod kojih je u početku trudnoće posteljica nisko položena, tako ostane i do kraja trudnoće. Obično se posteljica vrati u pravilan položaj sa postepenim rastom ploda. Svakim ultrazvukom će se provjeravati položaj posteljice kako bi na vrijeme mogli reagirati ukoliko dođe do određenih komplikacija. Ukoliko je posteljica nisko položena neposredno prije poroda, morat ćete roditi carskim rezom. U prošlosti je smrtnost djece od placente previe iznosila čak preko 70 posto, dok je danas smrtnost manja od 5 posto uz pravodoban porod carskim rezom. Položaj posteljice provjeravat će se ultrazvukom.

Nastavite čitati članak niže...

Potpuna predležeća posteljica

Ukoliko posteljica u potpunosti prekriva vrat maternice naziva se potpunom predležećom posteljicom. Ako se pojavi u početku trudnoće, velike su šanse da će se sa postupnim rastom ploda vratiti u svoj normalan položaj. Ako se posteljica zadrži sve do kraja trudnoće u ovom položaju morati ćete roditi carskim rezom. No placenta previa u kasnoj fazi trudnoće prisutna je tek kod jedne od 200 trudnica. Kako se pred kraj trudnoće ne bi posteljica oštetila liječnik prestaje sa vaginalnim pregledima i položaj posteljice prati putem ultrazvuka. Svakako se preporučuje izbjegavanje seksualnih odnosa i svega što bi moglo potaknuti krvarenje kao što su teži fizički i kućanski poslovi.

Parcijalna/djelomična predležeća posteljica

Ukoliko posteljica djelomično pokriva vrat maternice naziva se djelomična, odnosno parcijalna preležeća posteljica. Moguće je krvarenje zbog opterećenja koje maternica stvara na posteljicu i samim time ju rasteže.

Rubna/marginalna predležeća posteljica

Ukoliko se posteljica nalazi vrlo blizu ruba vrata maternice naziva se rubnom, odnosno marginalnom predležećom posteljicom. Kod ovog slučaja je velika opasnost od krvarenja tokom poroda. Porod može započeti prirodnim putem, no vjerojatno će biti potrebno završiti porod carskim rezom.

Posteljica accreta

Posteljica accreta je pojava kada posteljica raste u zidu maternice te je nakon poroda povećana šansa da se posteljica neće odvojiti. Ne može štetiti djetetu, no može naštetiti majci. Ukoliko se ni nakon nekog vremena posteljica ne odvoji, morat ćete na dilataciju i kiretažu. U najgorem slučaju će jedini način uklanjanja posteljice biti histerektomija kojom se uklanja i maternica, no jajnici ostaju što znači da ćete imati i dalje ovulaciju svaki mjesec, no nećete moći zatrudnjeti.

Komplikacije koje uzrokuje placenta previa

U svim slučajevima predležeće posteljice moguće je bolno ili ponekad i bezbolno krvarenje. Svakako se odmah javite vašem liječniku ukoliko uočite išta čudno i nelagodno. Ako se krvarenje pojavi tokom trećeg tromjesečja, vjerojatno ćete biti hospitalizirani kako bi se redovito moglo pratiti stanje ploda i posteljice. Vjerojatno ćete primiti kortikosteroide kako bi pluća vaše bebe što brže bila u potpunosti razvijena u slučaju da krvarenje ne prestane te budete primorani roditi prijevremeno carskim rezom.

Ukoliko se krvarenje pojavi u 3. tromjesečju trudnoće biti ćete hospitalizirani i primit ćete kortikosteroide kako bi djetetova pluća brže sazrijela.

Ukoliko krvarenje nakon kratkog vremena prestane, vjerojatno ćete biti pušteni kući, no svakako ne shvaćajte to olako i maksimalno odmarajte bez ikakvih napora kako se krvarenje ne bi ponovilo i kako bi se porod što je duže moguće odgodio. Ukoliko se po povratku kući ponovno pojavi krvarenje, odmah se javite u bolnicu. Velika je vjerojatnost da će vam kako tijekom trudnoće, tako i za vrijeme i nakon poroda biti potrebna transfuzija krvi. Jedan od razloga je krvarenje do kojeg kod placente previe često dolazi, no i samim carskim rezom se gubi mnogo krvi.

Kod koga se placenta previa najčešće pojavljuje?

Nažalost, ne postoje službeni podaci kojima bi se mogle jasno definitrati rizične skupine, no sljedeće navedeno svakako može povećati opasnost od placente previe:

  • u prethodnim trudnoćama već ste imali placenta previu
  • nosite blizance ili više djece
  • prije ove trudnoće ste imali porod carskih rezom, dilataciju i kiretažu
  • žena konzumira droge i pušačica je
  • što je trudnica starija, to su šanse za placenta previu veće