Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Najčešći uzroci mučnina i povraćanja u trudnoći

Najčešći uzroci mučnina i povraćanja u trudnoći

Koji su najčešći uzročnici mučnina i povraćanja tijekom trudnoće?

Nažalost, na ovo pitanje vam nijedan liječnik neće moći dati konkretan odgovor , najvjerojatnije je to kombinacija svih fizičkih i hormonalnih promjena koje se u tijelu događaju u vrijeme trudnoće .

Neki od mogućih uzroka mučnina su :

  • Estrogen – količina ovog hormona u ranoj fazi trudnoće vrtoglavo raste ,tako da je sigurno i to jedan od “krivaca” mučnina.
  • Pojačana osjetljivost na mirise- opće je poznato da  već u najranijoj fazi trudnoće osjet okusa postaje izrazito osjetljiv čak i na najblaže mirise hrane poput dvopeka i čaja te neki mirisi mogu izazvati refleks gušenja što dodatno potiče mučnine. Sumnja se da do ove pojačane osjetljivosti dolazi upravo zbog povišene razine estrogena u tijelu trudnica.
  • Humani korionski gonadotropin (hCG)- hormon poznat kao hormon trudnoće , stvara se u posteljici tijekom trudnoće te njegovo pojačano lučenje može biti uzrok mučnina. Iako nije znanstveno dokazana ova tvrdnja prema raznim mjerenjima došli smo do rezultata da su mučnine najčešće i najjače upravo u vrijeme kada je i količina hCG hormona na najvišoj razini. Kod trudnica koje nose više od jednog djeteta hCG hormon je na još višoj razini od trudnica koje nose jedno dijete.
  • Osjetljiv želudac –kod većine trudnica se javlja jaka osjetljivost želuca.  Neke studije pokazuju kako trudnice kojima je u želucu pronađena bakterija Helicobacter pylori (gram negativna bakterija koja u želucu izaziva blage upale) imaju veću vjerojatnost od dugotrajnih mučnina i povraćanja.
  • Stres-kod nekih trudnica istraživanja su pokazala kako su mučnine i povraćanje odgovor tijela na prekomjeran stres. Ne planirajte unaprijed previše dnevnih obaveza, uskladite ih s realnim mogućnostima kada vidite kako se u tom trenu osjećate. Ne zamarajte se nevažnim stvarima koje vam samo mogu stvoriti dodatan stres. Odmarajte, jer i tjelesni i emotivni umor pojačavaju tegobe.

Nadalje, mogući pokazatelji da ćete patiti od mučnina i povraćanja su i genetske predispozicije.

Veća je vjerojatnost za mučnine ukoliko  nosite blizance. Ako vam ovo nije prva trudnoća, a u prvoj ste trudnoći imali problema sa mučninama i povraćanjem, nažalost, jako je velika vjerojatnost da ćete i u drugoj trudnoći patiti od mučnina. Isti je slučaj sa prethodnim nuspojavama na uzimanje kontracepcijskih pilula , ako ste imali mučnine od pilula, to je pokazatelj kako vam tijelo reagira na povišen estrogen, koji je u trudnoći znatno povišen. Nadalje, mogući pokazatelji da ćete patiti od mučnina i povraćanja su i genetske predispozicije (ukoliko su  žene u vašoj najbližoj obitelji imale mučnine, vjerojatno ćete imati  i vi). Ukoliko u prvom tromjesečju i patite od teških mučnina 50% su vam veće šanse da nosite djevojčicu.

Nastavite čitati članak niže...