Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Maloljetnička trudnoća

Maloljetnička trudnoća

Spolno odgovorno ponašanje jedna je od najvažnijih odrednica spolnog zdravlja. Pod spolno odgovornim ponašanjem podrazumijevamo zaštitu prilikom spolnih odnosa kako bi se spriječila neželjena trudnoća, ali i spolno prenosive bolesti. Ukoliko planirate vrlo je važno da ostvarite sigurna spolna iskustva kako ne bi ugrozili svoje zdravlje i zdravlje djeteta.

S obzirom na dostupnost kontracepcijskih sredstava, broj mladih koji se i dalje upuštaju u rizična spolna ponašanja (spolno prenosive bolesti, neželjena trudnoća, kronične upalne bolesti koje mogu dovesti do neplodnosti i zloćudne i po život opasne bolesti) zabrinjavajuće je velik.

Nastavite čitati članak niže...

Prosječna dob u Hrvatskoj u kojoj mladi stupaju u spolne odnose kod dječaka je 16 godina, a kod djevojčica 17, a više od 25% dječaka i 10% djevojčica izjavilo je da su imali spolne odnose prije 15. godine.

Maloljetničke trudnoće nisu samo medicinski problem, već i problem seksualnog odgoja mladih i javnog zdravstvenog sustava.

20% ispitanih nije koristilo nikakvu zaštitu prilikom posljednjeg spolnog odnosa, a vrlo često se koriste vrlo nepouzdanim metodama kontracepcije kao što su ravnanje po plodnim danima (2% dječaka i 11% djevojčica) i prekinuti snošaj (5% dječaka i 19% djevojčica). Samo 20% mladih koristi kondom kontinuirano tijekom svakog spolnog odnosa. 30% ispitanih nije koristilo kondom za vrijeme prvog spolnog odnosa.

Liječnici većinom maloljetničke trudnoće smatraju rizičnim trudnoćama. Razlog tome je što fizički i psihički rast djevojčica još uvijek nije završen, pa je i povećan rizik od pobačaja, prijevremenog poroda i opasnost od zaostajanja ploda u razvoju. Maloljetne trudnice najčešće nisu redovito kontrolirane, pa je i veća vjerojatnost spolnih bolesti koje bi trebalo uvijek liječiti prije nego se počne raditi na trudnoći.

Najčešće infekcije kod maloljetnih trudnica su klamidija, Mycoplasme, Trichomonas i HPV koji svi redom povećavaju opasnost od pobačaja. Maternica kod djevojčica još uvijek nije dovoljno sazrela, pa je i veća osjetljivost na infekcije, može doći i do mišićnih i koštanih deformacija.

Obiteljski centri osim psihološke pomoći nude i pravno savjetovanje. Pravno savjetovanje podrazumijeva davanje podataka o naknadama i postupcima koje je djevojčica dužna obaviti ili ima pravo primiti za vrijeme i nakon trudnoće.

Maloljetničke trudnoće nisu samo medicinski problem, već i problem seksualnog odgoja mladih i javnog zdravstvenog sustava.

Kako je većina mladih trudnica još uvijek u fazi školovanja, vrlo je važno omogućiti djevojčici da nastavi školovanje do trenutka kada će trudnoća postajati prepreka odlascima na nastavu. Mnogo škola stoga u svojim pravilnima navode kako je moguće nastavu i polaganje predmetnih ispita prilagoditi trudnica. Isto tako, neke škole dozvoljavaju oslobađanje od prakse ukoliko bi to moglo dovesti u pitanje zdravlje trudnice ili djeteta.

Obiteljski centri osim psihološke pomoći nude i pravno savjetovanje. Pravno savjetovanje podrazumijeva davanje podataka o naknadama i postupcima koje je djevojčica dužna obaviti ili ima pravo primiti za vrijeme i nakon trudnoće. Centri za socijalnu skrb nude financijsku pomoć te pomoć oko smještaja izvan vlastite obitelji ukoliko je to potrebno, a učenički domovi upućuju djevojčice ginekologu i prilagođavaju nastavak boravka u domu.