Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Komplikacije u trudnoći

Komplikacije u trudnoći

Ultrazvuk, laboratorijski testovi i sam pregled liječnika će potvrditi ili otkloniti strahove ukoliko sumnjate na neku od komplikacija u trudnoći.

Koje su moguće komplikacije u trudnoći?

Ovdje ćemo vas pobliže upoznati sa sedam najčešćih komplikacija u trudnoći. Većina trudnica ipak iznese trudnoću bez ikakvih komplikacija,no ukoliko se koja komplikacija pojavi,shvatite ovaj članak kao malenu pomoć prije samog posjeta liječniku. Ultrazvuk, laboratorijski testovi i sam pregled liječnika će potvrditi ili otkloniti strahove ukoliko sumnjate na neku od komplikacija u trudnoći.

Nastavite čitati članak niže...

Placenta previa

Placenta previa,odnosno predležeća posteljica u samom početku trudnoće nije opasna, no pravilan položaj posteljice je iznad maternice, te ukoliko ona ostane veoma nisko položena i kasnije tokom trudnoće , gotovo na ušću grla maternice, može dovesti do određenih komplikacija, posebice krvarenje koje može dovesti do preuranjenog poroda. Samo kod deset posto trudnica kod kojih je u početku posteljica nisko položena,tako i ostane do kraja trudnoće, obično se posteljica vrati u pravilan položaj sa postepenim rastom ploda. Svakim ultrazvukom će se provjeravati položaj posteljice kako bi na vrijeme mogli reagirati ukoliko dođe do određenih komplikacija. Više o samoj placenta previa pročitajte u članku.

Preeklampsija

Preeklampsija je poremećaj u trudnoći koji ukoliko se ne tretira pravilno može izazvati ozbiljne posljedice, u teškim slučajevima čak i smrt djeteta. Najveći je problem što ne postoje testovi koji bi pokazali da li je trudnica oboljela od preeklampsije, te je presudna subjektivna prosudba trudnice. Javlja se u 3 do 8 posto trudnica i to najčešće nakon 20. tjedna trudnoće. Može se manifestirati kroz povišen krvni tlak trudnice i visoku razinu proteina u urinu. Kod većine trudnica se javi  veoma blagom obliku, dok opasniji oblici preeklampsije koji se ne liječe mogu dovesti do preranog poroda ili čak po život opasnih posljedica. Više o samoj preeklampsiji pročitajte u članku.

Ektopična ili izvanmaternična trudnoća

Do ektopične trudnoće, odnosno izvanmaternične trudnoće dolazi kada se oplođeno jajašce usadi izvan same materice. To može biti u samom jajovodu, što je ujedno i najčešće u slučajevima izvanmaternične trudnoće, jajniku, grliću maternice ili trbuhu. Ne postoji način da se trudnoća preseli u samu maternicu, tako da postoje različiti načini izlječenja, no svi nažalost uključuju uklanjanje ploda, tj. pobačaj. Čak i ako pritom dođe do oštećenja jajovoda, još uvijek možete normalno zanijeti i samo 10% su šanse da će vam i sljedeća trudnoća biti izvanmaternična. Više o ektopičnoj trudnoći pročitajte u članku.

Ne postoji način da se trudnoća preseli u samu maternicu, tako da postoje različiti načini izlječenja, no svi nažalost podrazumijevaju uklanjanje ploda.

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes pojavljuje se u 4-5 posto trudnoća. Ukoliko se ovaj tip dijabetesa strogo kontrolira prehranom, vježbanjem i lijekovima, vaše dijete će najvjerojatnije biti rođeno u potpunosti zdravo, dok ukoliko gestacijski dijabetes bude slabo ili nikako kontroliran, to može ugroziti i vas i vaše dijete. Više o gestacijskom dijabetesu pročitajte u članku.

Premalena količina amnionske tekućine ili oligohidramnion

Poznato je da amnionska tekućina, odnosno plodna voda štiti vašu bebu i omogućava pravilan rast i razvoj prenoseći djetetu sve potrebne tvari iz vašeg organizma. Postoji mogućnost da te vode bude premalo ili da ona lagano otječe u tako malim količinama da to trudnica ni ne primjeti. Ukoliko se manjak plodne vode primjeti pred kraj trudnoće porod će vjerojatno biti potaknut jer je vaša beba u toj fazi već sposobna  za samostalno preživljavanje,pa nije potrebno odgađati porod da ne bi došlo do mogućih komplikacija.  Ukoliko se ranije primjeti usporen rast djeteta i da je dijete izuzetno mršavo to može ukazivati na nedostatak plodne vode. Liječnici će dodatno pratiti vašu trudnoću. Ukoliko se manjak plodne vode pojavi u prvom ili drugom tromjesečju, to može ukazivati na određenu urođenu manu djeteta poput zatajenja bubrega ili nepravilan rad srca i to može ugroziti život djeteta.

Prijevremeni porod

Ukoliko do poroda dođe prije 37. tjedna trudnoće, to se smatra prijevremenim porodom. O tjednu trudnoće i fazi razvoja djeteta ovisi hoće li dijete biti rođeno u potpunosti zdravo i razvijeno ili su moguće neke komplikacije. Što je porod ranije,to su i veće opasnosti za zdravlje djeteta i majke. Ukoliko za vrijeme poroda dijete bude već toliko razvijeno da samostalno diše i može se hraniti, možda neće ni biti potrebe za boravkom djeteta u inkubatoru. Više o prijevremenom porodu saznajte u članku.

Spontani pobačaj

Spontanim pobačajem se smatra gubitak trudnoće prije 20. tjedna. Najveći dio se događa u prvom tromjesečju, ponekad čak u veoma ranoj fazi kada još žena ni ne zna da je trudna. Ukoliko primjetite krvarenje, odmah se obratite liječniku jer je to jedan od najčešćih znakova spontanog pobačaja. No, ponekad se i kod trudnica sa potpuno zdravim plodom pojavi krvarenje, ali svakako treba posjetiti što prije liječnika kako bi bili sigurni da je sve u redu. Za čak polovicu spontanih pobačaja je glavni krivac genetski poremećaj. Više o spontanom pobačaju pročitajte u članku.

Nastavite čitati članak niže...