Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Kiretaža i dilatacija

Kiretaža i dilatacija

Izvor fotografije: Press

Kiretaža je medicinski postupak u kojem se struže sluznica maternice sa svim materijalom koji se nalazi u šupljini maternice. Obavlja se kiretom, instrumentom koji na dugom dršku ima eliptični prsten s oštrim vanjskim rubom. Da bi se moglo prodrijeti do sluznice maternice potrebno je prvo proširiti grlić maternice postupkom dilatacije. Kako dilatacija može biti neugodan i pomalo bolan postupak, danas se postupak najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji, ponekad i potpunoj anesteziji (primjerice ako se pacijentica izrazito boji zahvata). Liječnik nikako ne bi smio započeti postupak ako anestezija nije počela djelovati. Pacijentice se pak ne bi trebale ustručavati upozoriti liječnika da ne žele nastaviti sa zahvatom ako im nije dao anesteziju (osim u slučaju alergije na anestetike) ili nije htio čekati da ona počne djelovati. Liječnik treba osigurati uvjete po mjeri svake pacijentice. Pogotovo ako su u pitanju mlađe osobe kod kojih bolnost ovog postupka može utjecati na svaki budući odlazak ginekologu.

 

Dva su glavna razloga zbog kojih se provodi ova operacija: kod nedavne trudnoće ili kod pobačaja kako bi se odstranilo suvišno tkivo zaostalo u maternici te kao dio dijagnostičkog postupka kod žena s neredovitom i jako obilnom menstruacijom te kod krvarenja iz rodnice kod menopauze. U posljednje vrijeme kiretažu kao postupak pri pobačaju sve češće zamjenjuje vakuumska aspiracija (bilo manualna, koja se sastoji od odstranjenja fetusa ili embrija uz pomoć sukcije ručnom štrcaljkom, bilo električna, kada se upotrebljava električna pumpa).

 

Premda je riječ o neophodnom zahvatu kada su u pitanju pobačaj i dijagnostika, dilatacija i kiretaža povećavaju rizik za prijevremeni porođaj u idućoj trudnoći.

U slučaju krvarenja, ako ono ne prestaje ni nakon liječenja hormonima, potrebno je učiniti frakcioniranu kiretažu.

 

Obvezna je kod krvarenja u postmenopauzi, premenopauzi, i kod nepravilnih krvarenja žena iznad 35 godina, žena u postmenopauzi s piometrom, te suspektnih citoloških i ultrazvučnih nalaza. Frakcionirana dijagnostička kiretaža podrazumijeva odvojeno uzimanje uzorka tkiva iz šupljine maternice i iz kanala grlića maternice. Ta se dva uzorka tkiva odvojeno šalju na analizu, kako bi se moglo razlučiti potječe li određeni proces iz područja vrata (grlića, cerviksa) maternice ili pak iz šupljine maternice. Ukoliko je nalaz negativan, a žena i dalje krvari, obavljaju se daljnji dijagnostički postupci.
Kiretažom se mogu dijagnosticirati slijedeće bolesti: dobroćudna ili zloćudna hiperplazija (bujanje i zadebljanje) sluznice maternice u razdoblju menopauze odnosno klimakterija; zloćudni tumor u području kanala grlića maternice ili u području same šupljine maternice; upalni proces u unutrašnjosti maternice; postojanje polipa, zaostalih dijelova trudnoće ili posteljice.

 

U slučaju pobačaja, doktor će trudnicu pregledati kako bi utvrdio postoje i ostaci tkiva u maternici. Ultrazvuk je u tom slučaju najbolja metoda pregleda maternice. Pražnjenje maternice obavlja se kako bi se spriječilo obilno krvarenje i kako bi se otklonila mogućnost infekcije. Ako je do pobačaja došlo u ranoj fazi ili ako je u maternici ostalo samo malo tkiva, operacija neće biti potrebna nego će se višak izbaciti sa sljedećom mjesečnicom.

 

Sama kiretaža traje 5-10 minuta, ali priprema zahvata, dezinfekcija rodnice i spolovila, davanje anestezije, dilatacija grlića maternice i potom kiretaža sveukupno mogu trajati i 20-tak minuta. Kiretaža nakon poroda ili pobačene trudnoće može trajati i dulje.
Ako nema nikakvih naknadnih komplikacija, što je najčešće slučaj, nakon jednostavnih kiretaža nije potrebno ostati čitav dan ili noć u bolnici. Pacijentica obično odleži dva do tri sata, a za to vrijeme se nadziru količina posljedičnog krvarenja, krvni tlak, temperatura i opće stanje pacijentice. Ako je sve u redu, pacijentica odlazi na kućnu njegu. Redovito se preventivno prepisuju antibiotici, u trajanju od 5 dana. Većina će se pacijentica od postupka oporaviti već sljedeći dan, kada može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

 

 

Neredovita krvarenja normalna su pojava nekoliko dana nakon zahvata. Ponekad se događa retencija urina, kada je protjecanje urina otežano ili nemoguće prvih nekoliko sati nakon zahvata (to se lako može riješiti postavljanjem privremenog katetera u mokraćni mjehur kako bi se drenirao urin).

 

Moguće je i javljanje bolova u zdjelici i donjem dijelu leđa. Postoji mogućnost da se kiretaža ne izvede do kraja pa da dio tkiva ostane u maternici. Obično tada nije potrebno ponoviti postupak nego se taj višak izbaci iz tijela sam od sebe, odnosno putem iduće menstruacije.

 

Nakon kiretaže ne bi se smjeli upotrebljavati tamponi za zaustavljanje krvarenja, a u spolni odnos je poželjno ući nakon nekoliko tjedana jer bi inače moglo doći do infekcije. Oporavak od kiretaže ne može se ubrzati, pa nije preporučljivo nikakvo „eksperimentiranje“ jer posljedice mogu biti opasne.

 

Postoji alternativa kiretaži, kada se upotrebljavaju samo lijekovi. Jedan od takvih lijekova je i mizoprostol, koji potiče trudove pa se maternica sama isprazni. Uspješnost neoperativne metode nešto je niža, no preporuča se kada iz nekog razloga operaciju nije poželjno izvesti.

 

Kako je kiretaža ambulantni zahvat, liječnici mole pacijentice da se pobrinu da netko može doći po njih i bude s njima tijekom prvih 24 sata nakon zahvata. Također, da izbjegavaju fizički napor na dan zahvata. Ako se počnu javljati bol u trbuhu, povišena tjelesna temperatura, jače krvarenje ili neki drugi simptomi, odmah se moraju javiti svome liječniku. Kontrolni ginekološki pregled potreban je nakon 2 tjedna. U slučaju dijagnostičke kiretaže, ovisno o PHD nalazu, mogu biti potrebne daljnje kontrole i liječenje.