Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Liječnica savjetuje: Kako spriječiti prijevremeni porod?

Liječnica savjetuje: Kako spriječiti prijevremeni porod?

Infekcija je najčešći uzročnik prijevremenog poroda kao i kasnog spontanog pobačaja u trudnoći.

U sklopu obrade prije planiranja trudnoće ili odmah na početku trudnoće ako ona nije bila planirana, preporučuje se učiniti “screening” (probir) na spolno prenosive infekcije i koja bi mogle stati na put normalnom razvoju djeteta.
Pravovremenim liječenjem preveniraju se kasnije komplikacije, odnosno spontani pobačaj i prijevremeni porod koji nosi rizike rađanja djeteta koje još nije spremno za samostalan život izvan maternice.

Fluktuacija hormona u trudnoći dovodi do slabljenja prirodne barijere, vaginalne flore u rodnici.

Vaginalnu floru održavaju Döderleini-prijateljske bakterije koje iz glikogena proizvode mliječnu kiselinu i tako održavaju blago kiseli pH, a istovremeno sudjeluju u formiranju biofilma na stijenci rodnice onemogućavajući patogeno prianjanje štetnih bakterija. Ova dva mehanizma reguliraju razmnožavanju “loših “ bakterija.

PH u rodnici je blago kiseo između 4,0-4,4.
Vrijednost pH iznad 4,5 je znak poremećaja, odnosno razmnožavanja štetnih bakterija.

Zašto je o vaginalnoj flori u trudnoći potrebno osobito brinuti?

U trudnoći, prisustvo štetnih bakterija u rodnici nosi i dodatni rizik širenje bakterijskih toksina na plodove ovoje i plod što može izazvati spontani pobačaj, kao i prijevremeni porod.

Nisu nam opasni samo spolno prenosivi mikroorganizmi, nego i bakterije koje fiziološki cirkuliraju u području mokraćnog sustava, vagine i crijeva, pa se nakon narušavanja prirodne barijere ubrzano razmnožavaju i postaju opasne.

Zašto dolazi do infekcija?

Velike promjene razina hormona u trudnoći čine lokalni imunitet i fiziološku barijeru krhkom.
Infekcija nastaje kada imunitet biva nadjačan razmnožavanjem “loših” bakterija.

Prekomjeran napor i stres utječu na slabljenje imunološkog sustava.
Nezdrava prehrana i ne pijenje dovoljno vode stvaraju uvjete za veći broj “loših” bakterije.

Koji su to mikroorganizmi koji nam mogu štetiti?

Najčešći poremećaj je bakterijska vaginoza -infekcija bakterijom Gardnarella vaginalis koja može biti i u kombinaciji s Candidom i drugim kokobacilima koji su stanovnici crijeva-probavnog sustava. Ove bakterije se fiziološki nalaze u rodnici u malom broju, i uz zdravu vaginalnu floru ne uzrokuju probleme.

Spolno prenosive bakterije među kojima je vodeća Chlamydia trachomatis, a kod nas vrlo česta i Ureaplasma urealyticum, mogu biti opasne u trudnoći.

Što možemo učiniti?

Zdrav životni stil i korištenje probiotika osiguravaju dobar imunitet i kvalitetnu vaginalnu floru:

1. uravnotežen dnevni ritam aktivnosti i odmora
2. emocionalna stabilnost i izbjegavanje prekomjernog napora
3. zdrava prehrana (brusnica, bobičasto voće, agrumi bogati vitaminom C, lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke bogati vitaminom E)
4. dovoljan unos tekućine
5. pravilna intimna higijena pri kojoj ne treba koristiti prejaka antiseptička sredstva, jer ona uništavaju prirodnu vaginalnu floru i tada je posebno otvoren put infekciji
(dovoljno je prati spolne organe jedan puta na dan vodom i blagim tekućim sapunom
koji ima niski pH, a ispiranje rodnice u svakodnevnim uvjetima nije potrebno)
6. uzimanje probiotika pomaže održavanju vaginalne flore

Rano otkrivanje poremećaja vaginalne flore

Danas postoji jednostavna metoda praćenja pH rodnice pomoću kućnih testnih trakica s pH indikatorima, a u nekim zemljama su dostupne i rukavice za kućno mjerenje pH.

Testiranje podrazumijeva usporedbu boje na osobnoj testnoj trakici s ponuđenom skalom u bojama pomoću koje očitavamo pH. Ako se primijeti pH poremećaj, test je potrebno ponoviti za par sati ili sutra ujutro.
Ako je i ponovljeni test pozitivan, nužno je javiti se čim prije nadležnom ginekologu, a ne čekati dogovoreni redoviti pregled u trudnoći.
Treba imati na umu da slučajna kapljica urina na testnoj trakici ili nedavni spolni odnos mogu utjecati na lažno poremećeni pH nalaz.

Maja Gudelj, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije

Poliklinika Ginecej, Strojarska 28, Zagreb

www. poliklinika-ginecej.hr

Foto: Ginecej

logo