Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine

Iako jutarnje mučnine povezujemo  sa  svakom trudnoćom, mnoge trudnice se ne bi složile s tim pojmom.

Što su jutarnje mučnine ?

Iako jutarnje mučnine povezujemo  sa  svakom trudnoćom, mnoge trudnice se ne bi složile s tim pojmom. Većina trudnica vodi borbu s mučninama i povraćanjem  tokom cijeloga dana, pa ih stoga nije primjereno nazivati jutarnjim mučninama. Dok se nekima mučnine smire već nakon nekoliko tjedana, druge vode borbu s njima gotovo cijelu trudnoću . Intenzitet simptoma je u potpunosti individualan. Jutarnje mučnine se najčešće javljaju tek oko četvrtog tjedna trudnoće i s njima borbu vodi gotovo tri četvrtine trudnica. Polovica njih većinu trudnoće pati i od mučnina i povraćanja , dok oko četvrtine trudnica pati samo od mučnina. Mučnine se najčešće smiruju nakon 14 tjedana, dok kod veoma malog broja žena traju do kraja trudnoće. Ukoliko su mučnine veoma intenzivne , preporučujemo razgovor sa vašim liječnikom o simptomima i mogućnostima kako ih ublažiti putem regulacije prehrane ili uzimanjem lijekova za ublažavanje mučnina.

Nastavite čitati članak niže...

Mogu li moje mučnine utjecati na zdravlje mog djeteta?

Blage do umjerene mučnine i povremeno povraćanje neće ugroziti zdravlje vašeg djeteta. Ako dijete ne dobije na  težini tijekom prvog tromjesečja, to nije problem sve dok dok beba ostaje hidratizirana. U većini slučajeva apetit će se uskoro vratiti, pa ćete i vi i vaša beba početi dobivati na težini. Ukoliko su mučnine snažne, preporučuje se uzimanje prenatalnih vitamina i minerala , ali odaberite one sa malom dozom željela ili bez željeza kako ono ne bi dodatno poticalo mučnine. Jako i dugotrajno povraćanje je povezano s većim rizikom od prijevremenog poroda i niske porođajne težine.Neke buduće majke zabrinjava pitanje ukoliko ne pate od jutarnjih mučnina,povećava li to šanse za spontani pobačaj. Ne nužno , mnogo je žena sa sasvim normalnim trudnoćama koje su imale veoma slabe ili nikakve mučnine tijekom prvog tromjesečja. Ako se vaše dijete i posteljica ne razvijaju kako treba , automatski će biti i niže razine hormona koji potiču mučnine , no ukoliko redovito kontrolirate svoju trudnoću, nemate razloga za zabrinutost.

Kako si sam pomoći?

Jedite male i česte obroke tijekom dana tako da vaš želudac nikada nije prazan. Neke žene smatraju da su ugljikohidrati “najsigurnija” hrana kad osjećaju mučninu, ali istraživanja pokazuju upravo suprotno, da visokoproteinska hrana više pomaže u otklanjanju simptoma. Imajte uvijek jednostavne grickalice poput krekera uz vaš krevet. Kada se probudite,pojedite nekoliko krekera, a zatim još malo ostanite u krevetu. Iz kreveta ustanite veoma polako, prvo sjednite na krevet na nekoliko minuta prije ustajanja. Jedenje krekera također može pomoći da se osjećate bolje ako se probudite sa mučninom usred noći. Ako ste već sve isprobali, pokušajte sa vođenjem trudničkog dnevnika. Kada ćete na papiru imati sve što ste pojeli i sve aktivnosti kojima ste se bavili, najlakše ćete doći do svog individualnog dnevnog rasporeda koji vama i vašoj bebi najbolje odgovara.

Jedite male i česte obroke tijekom dana tako da vaš želudac nikada nije prazan.

Pokušajte izbjeći hranu i mirise koji vam potiću mučnine. Također pokušajte jesti hranu hladnu ili na sobnoj temperaturi, jer hrana ima tendenciju da ima jači miris kada je vruća. Izbjegavajte masnu hranu, koja  se duže probavlja. Također se klonite pikantne, kisele i pržene hrane koja može nairitirati vaš probavni sustav. Pokušajte piti dovoljno tekućine, no neka to bude tokom cijeloga dana,a ne mnogo tekućine odjednom jer bi to moglo probuditi vaš želudac. Naravno, najviše se preporučuju voda i prirodno cijeđeni sokovi, no ukoliko često povraćate popijte sportski napitak koji sadrži glukozu, sol, kalij kao zamjenu za izgubljenje elektrolite. Pokušajte mučnine smiriti  i đumbirom,koji je alternativni lijek za koji se smatra da umiruje želudac i pomaže smanjiti osjetljivost. Naribajte malo svježeg đumbira u vruću vodu i popijte kao čaj ili pokušajte uzimati bombone od đumbira ili kandirani đumbirom.

Lijekovi protiv mučnine

Ukoliko regulacija i kontrola prehrane ne pomažu, a povraćanje je i dalje često, vaš liječnik vjerojatno će predložiti da pokušate sa uzimanjem vitamina B6. Uobičajena doza za liječenje jutarnje mučnine je 10 do 25 mg tri puta dnevno, ali svakako se konzultirajte sa liječnikom prije nego započnete sa uzimanjem. Nemojte uzimati više vitamina B6 od preporuke vašeg liječnika te svakako provjerite koliko vitamina B6 sadrže prenatalni vitamini i minerali ukoliko ih konzumirate. Previše ovog vitamina može uzrokovati ukočenost i oštećenje živaca i može utjecati na razvoj djeteta. Postoje i drugi lijekovi protiv mučnine  koji se smatraju sigurnima i učinkovitima tijekom trudnoće.

Oprez!

Svakako kontaktirajte svog liječnika ukoliko je vaš urin taman i jakog mirisa i ako mokrite vrlo rijetko (manje od svakih 4 do 6 sati). Također treba kontaktirati liječnika ako povraćate krv, imate povišenu temperaturu ili bolove u trbuhu ili ako se osjećate slabo i lovi vas nesvjestica. Oko 1 posto trudnica pati od stanja koje se naziva hyperemesis gravidarum- prekomjerno povraćanje u trudnoći.  Ovo stanje može biti teško kontrolirati, ali što prije se postavi dijagnoza i započne liječenje, veća je vjerojatnost da ćete izbjeći ozbiljne simptome i teže posljedice.Vaš liječnik će vam vjerojatno odmah dati intravenozno  tekućinu, jer ćete najvjerojatnije biti ozbiljno dehidrirani. Ovisno o vašem stanju, možda ćete morati biti u bolnici nekoliko dana, tako da možete nastaviti primati infuziju i lijekove.Mnoge se žene osjećaju znatno bolje odmah nakon što prime infuziju. U rijetkim slučajevima ćete morati nastaviti primati intravenozno terapiju i istrogo mirovati u bolnici ili kod kuće.Ako se ne liječi, hyperemesis gravidarum može dovesti do kronične dehidracije, gubitka težine, neishranjenosti i mnogih drugih komplikacije za vas i vaše dijete.

Nastavite čitati članak niže...