Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća

Do ektopične, odnosno izvanmaternične trudnoće dolazi kada se oplođeno jajašce usadi izvan same materice.

Što je izvanmaternična trudnoća?

U jednoj od pedesetak trudnoća dolazi do izvanmaternične trudnoće. Do ektopične, odnosno izvanmaternične trudnoće dolazi kada se oplođeno jajašce usadi izvan same materice. To može biti u samom jajovodu, što je ujedno i najčešće u slučajevima izvanmaternične trudnoće, zatim jajniku, grliću maternice ili trbuhu. Ne postoji način da se trudnoća preseli u samu maternicu, tako da postoje razni načini izlječenja, no svi nažalost uključuju uklanjanje ploda, tj. pobačaj. Čak i ako pritom dođe do oštećenja jajovoda, još uvijek možete normalno zanijeti i samo 10% su šanse da će vam i sljedeća trudnoća biti izvanmaternična. Ukoliko se na vrijeme ne započne sa liječenjem to će dovesti do rasta ploda izvan maternice koji kod trudnice može izazvati snažne bolove u trbuhu i obilno krvarenje, što može dovesti i do oštećenja jajovoda i unutarnjeg krvarenja koja na kraju mogu dovesti i do smrti trudnice.

Nastavite čitati članak niže...

Koji su rizični faktori za izvanmaterničnu trudnoću?

  • ukoliko ste prethodno imali operaciju jajovoda
  • ako ste prethodno imali već izvanmaterničnu trudnoću
  • ako ste zanijeli umjetnim putem
  • ako dođe do endometrioze (kada tkivo koje se nalazi u maternici počne rasti izvan nje)
  • infekcije u reproduktivnim organima do kojih dolaze ukoliko se spolne bolesti ne liječe
  • što je žena starija, opasnost od izvanmaternične trudnoće je veća
  • ako ste pušač

Koji su simptomi izvanmaternične trudnoće?

Nažalost većina simptoma su jednaki simptomima rane trudnoće (bol u grudima, mučnine, umor), tako da se najčešće izvanmaternična trudnoća otkrije  tek kada je jajovod već oštećen. Moguće je lagano krvarenje koje se i u normalnim trudnoćama pojavljuje, no ne mora biti opasno. No svakako obratite pažnju na simptome, razgovarajte sa svojim liječnikom ako postoje ikakve sumnje za izvanmaterničnu trudnoću.

Alarmantni simptomi zbog kojih bi svakako trebali posjetiti liječnika su :

  • krvarenje, bol u trbuhu, grčevi, mučnine i povraćanje
  • ukoliko je jajovod oštećen osjećat ćete nesvjesticu, znojenje, ubrzan puls koji ukazuju na stanje šoka
  • bol u ramenu može ukazivati na unutarnje krvarenje koje nadražuje živce koji sežu sve do ramena

Kako su simptomi jednaki prvim znacima trudnoće veoma je teško dijagnosticirati izvanmaterničnu trudnoću. Najčešće će to biti ukoliko je test trudnoće pozitivan, a na ultrazvuku liječnik ne nalazi plod. Ukoliko sumnjate na izvanmaterničnu trudnoću posavjetujte se sa liječnikom kako bi on prilikom ultrazvuka više pažnje obratio na pregled vašeg jajovoda.

Kako se liječiti?

Ukoliko se već u ranoj fazi utvrdi da se radi o izvanmaterničnoj trudnoći dok je embrij još veoma malen liječnik će vam vjerojatno dati injekciju koja potiče neku vrstu trudova i embrij će sam izaći iz vašeg organizma. Ovaj način liječenja izaziva bolove u predjelu trbuha, mučnine, grčeve i povraćanje kada počne djelovati.

Liječenje ektopične trudnoće vrši se davanjem injekcije koja potiče trudove i izlazak embrija iz tijela trudnice ili operativnim zahvatom ukoliko je izvanmaternična trudnoća kasno otkrivena te je plod prevelik.

Ako je embrij već narastao, a izvanmaternična trudnoća otkrivena kasnije za liječenje će biti potrebna operacija. Ovisno o veličini embrija zahvat se može obaviti laparoskopski. U tom slučaju se radi mali rez uz pupak i uvodi se kamera i embrij se uklanja. Ako ipak imate obilno krvarenje ili je embrij prevelik biti će potrebno primiti opću anesteziju i biti ćete podvrgnuti operaciji trbuha kako bi se plod u potpunosti izvadio. Nakon ovog zahvata oporavak traje duže, ponekad i do dva mjeseca. Nakon svih oblika liječenja ženama se nakon zahvata provjerava razina hCG (humani korionski gonadotropin) hormona, poznatijeg kao hormon trudnoće kako bi se utvrdilo da li je embrij u potpunosti uklonjen.

Koliko se šanse za normalnu trudnoću nakon izvanmaternične trudnoće?

Opasnost od ponavljanja izvanmaternične trudnoće ovisi uvelike o tome kada je utvrđeno da je embrij izvan maternice. Ukoliko je embrij uklonjen u ranoj fazi, veoma su male šanse za ponavljanjem izvanmaternične trudnoće. Ako je ipak problem uočen kasno i ako je prilikom otklanjanja embrija oštećen jajovod mogli bi imali problema pri začeću i veće su šanse za ponovnom izvanmaterničnom trudnoćom.

Kako prebroditi krizu nakon izvanmaternične trudnoće?

Kada ćete ponovno biti spremni na trudnoću je u potpunosti individualne naravi. Liječnici svakako savjetuju ukoliko je embrij uklanjan operacijom da pričekate najmanje tri mjeseca nakon zahvata kako bi se tijelo oporavilo. Svaka žena nakon gubitka djeteta zbog izvanmaternične trudnoće osjeća tugu i šok, ukoliko smatrate da ćete ju teško sami prebroditi podijelite sve što vas muči sa partnerom. Čak i ako vam neće moći pomoći, svakako će vas znati saslušati i biti vam potpora. Pokušajte ne udaljavati se od partnera jer je i on zasigurno pogođen gubitkom pa pokušajte to prebroditi zajedno. Ako smatrate da je potrebno, obratite se psihologu za pomoć i upitajte liječnika postoje li u vašoj okolini savjetovališta koja bi vam mogla pomoći.