Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Herpes u trudnoći

Herpes u trudnoći

Što je herpes i koji su njegovi simptomi?

Herpes je virusna infekcija koja može biti izazvana virusom tipa 1 (HSV-1) koja je najčešći uzročnik oralnog herpesa te virusom tipa 2 (HSV-2) koji je uzročnik genitalnog herpesa. Dok je za oralni herpes dovoljno ljubljenje kako bi se zarazili virusom (ili bilo kakav oralni kontakt), za genitalni herpes je potreban spolni odnos kako bi došlo do zaraze. Prvi znak herpesa u oba slučaja očituje se u vidu čireva,vodenih mjehurića koji pucaju i pretvaraju se u rane. Do genitalnog herpesa može doći i ukoliko je vaš partner za vrijeme pružanja oralnog seksa imao oralni herpes. Nakon prve zaraze virusom herpes doživotno ostaje smješten u živcima uz kralježnicu, najčešće je samo pitanje imuniteta hoće li herpes izbijati rjeđe ili češće. Često kod pojavljivanja nema jasnih simptoma što može biti problem jer neznate u kojem trenu možete zaraziti partnera ili dijete ukoliko ste trudni.

Herpes je virusna infekcija koja može biti izazvana virusom tipa 1 (HSV-1) koja je najčešći uzročnik oralnog herpesa te virusom tipa 2 (HSV-2) koji je uzročnik genitalnog herpesa.

Ako ste vi ili vaš partner ikada imali herpes, prilikom prenatalnog pregleda svakako o tome obavjestite svoga liječnika. Obično je prvo izbijanje herpesa najizraženije jer u tijelu još ne postoje antitijela koja bi se borila protiv herpesa. Već svako kasnije izbijanje je znatno blaže. Uz vodene mjehure zaraza primarnim oralnim herpesom može biti popraćena simptomima koji podsjećaju na gripu kao što su groznica, bol u mišićima i glavobolje. Kod nekih žena je toliko snažno da je potrebno liječenje medikamentima. Kod primarnog genitalnog herpesa dolazi do izrazito natečenih limfnih čvorova uz prepone uz jak iscjedak, bol, žarenje i svrbež u genitalnom području. Ukoliko do prve zaraze ili kasnije zaraze sa snažnim simptomima dođe tijekom trudnoće, obratite se svome liječniku kako bi liječenje antivirusnim lijekovima što prije započelo. Genitalni herpes je često jako slabo izražen te oboljeli velik dio vremena ni ne znaju da su zaraženi. Krvni testovi mogu pokazati koliko antitijela je u prethodnim infekcijama stvoreno u vašem tijelu.

Utjecaj herpesa u trudnoći na ženu i dijete

Ukoliko trudnica prvi puta oboli od herpesa tokom trudnoće veće su šanse da će virus biti prenesen na dijete. Ako do infekcije dođe u ranoj trudnoći dijete će tokom trudnoće i samo početi stvarati antitijela tako da su manje šanse da bude opasnih posljedica za dijete, no ako do primarne infekcije dođe tokom trećeg tromjesečja trudnoće rizik prijenosa na dijete je velik, a i posljedice mogu biti teže ukoliko dijete ne stigne stvoriti antitijela. U tom slučaju može doći do pojave mjehurića , herpes se može proširiti i na bebine oči,usta ali i ostale organe. Vanjski herpes može biti prisutan na djetetu pri samom porodu ili se pojaviti unutar tjedan do dva starosti djeteta. Ukoliko se na vrijeme ne započne sa liječenjem djeteta, isprva blagi oblih herpesa može postati puno opasniji i ozbiljno naštetiti djetetu.

Moguće je da dijete bude zaraženo u trudnoći preko posteljice.

Simptomi pojave herpesa kod djeteta nakon rođenja mogu biti izrazita razdražljivost i odbijanje hrane. Najteži oblik herpesa kod djece svakako je onaj koji zahvati unutarnje organe, a to su najčešće jetra i pluća. U ovom slučaju nema nikakvih promjena na koži i veoma je teško prepoznati da se radi o herpesu te stoga nije zanemariv postotak djece koja umiru zbog neliječenog herpesa ovog tipa. A mnoga djeca koji prežive imaju ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Ukoliko primjetite na djetetu bilo što čudno, bila to povišena temperatura, nesanica ili vanjski plikovi po koži odmah se javite liječniku i svakako ga uputite u svoju i partnerovu povijest bolesti ukoliko ste imali herpes. Veoma rijetko,no moguće je i da dijete bude zaraženo još u trudnoći putem posteljice.

Čak i ako nema izbijanja herpesa kod vas ili partnera, svakako koristite kondome tokom seksualnih odnosa. Treba napomenuti da lateks kondomi nemogu spriječiti zarazu,ali ipak umanjuju šanse. Ipak, u zadnjem tromjesečju se preporučuje popuno izbjegavanje seksualnih odnosa zbog sigurnosti vašeg djeteta i očuvanja njegova zdravlja.

Porod žene sa herpesom

Ukoliko ste herpesom zaraženi prije trudnoće ili tokom prvog tromjesečja, a vaša je beba uspjela na vrijeme stvoriti dostatna antitijela, ako prije poroda nemate znakove izbijanja herpesa normalno ćete moći roditi prirodnim putem. Ukoliko prije poroda ima znakova izbijanja herpesa morat ćete roditi carskim rezom,kao i ako ste zaraženi herpesom u kasnoj trudnoći  bez obzira postoji li trenutno izbijanje herpesa.

Može li se dijete zaraziti herpesom nakon poroda?

Dijete se može zaraziti herpesom i nakon rođenja te vodite računa o tome da prije svakog dodirivanja djeteta dobro operete ruke i da vašu bebu ne dodiruje i ljubi nitko sa vidljivim znakovima izbijanja herpesa jer može biti veoma opasno za dijete. Ako je vama herpes izbio negdje na tijelu svakako dobro zaštite dijete da ne dodiruje to područje i dobro perite ruke kako slučajno sa tog mjesta nebi prenijeli zarazu na dijete.

Dojenje majke sa herpesom

Ukoliko nema izbijanja herpesa po dojkama,možete normalno dojiti svoje dijete, no svakako sterilizirajte okolko područje kako se dijete nebi zarazilo.