Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi u trudnoći

Što su hemoroidi i zbog čega se pojavljuju?

Do hemoroida dolazi kada se krvne žile u rektalnom području počinju širiti. Veličina otekline može biti od zrna graška do veličine bobice grožđa. Mogu uzrokovati bol, svrbež, a prilikom pražnjenja crijeva i krvarenje. Najčešće se nalaze sa unutarnje strane rektuma,no ponekad mogu izaći i van. Veoma se često pojavljuju kod trudnica. Kako trudnice često imaju problema sa zatvorom, to samo dodatno povećava problem. Pri samom porodu zbog snažnog pritiska se isto tako mogu pojaviti čak i ako ih niste imali tokom trudnoće.

Do pojave hemoroida dolazi s vremenom kako se maternica povećava jer samim time i pritisak na vene postaje sve veći i krv se iz njih teže prazni.

Savjetuje se jesti hranu bogatu vlaknima kako bi se izbjegao zatvor. Najčešće je utjeha trudnicama upravo to što u većini slučajeva nakon poroda hemoroidi sami nestaju. Do pojave hemoroida dolazi s vremenom kako se maternica povećava jer samim time i pritisak na vene postaje sve veći i krv se iz njih teže prazni.

Kako si pomoći?

  • najvažniji savjet je svakako izbjeći zatvor (hrana bogata vlaknima, dovoljno tekućine, kretanje, ukoliko je potrebno i lijekovi protiv zatvora)
  • redovito izvodite Kegelove vježbe (stezanje i opuštanje mišića koji kontroliraju mokrenje kako bi se pojačao protok krvi i ojačali mišići), preporučuje se nastaviti sa vježbama i nakon poroda kako bi se vagina što brže oporavila
  • pokušajte u ležećem položaju biti na lijevoj strani kako bi protok krvi bio što bolji
  • ukoliko velik dio vremena provodite u sjedećem položaju, svakako to pokušajte nadoknaditi laganom tjelovježbom ili šetnjom u večernjim satima
  • tople kupke u trajanju svega 10-ak minuta ponovite nekoliko puta tokom dana
  • nakon pražnjenja crijeva svakako temeljito očistiti rektalnom područje (ako to činite vlažnim maramicama, svakako neka budu bez dodanih mirisa koji mogu dodatno nairitirati sluznicu)
  • u krajnjem slučaju obratite se liječniku ako ništa od prethodnih savjeta ne pomaže te ukoliko započnete sa medicinskim preparatima protiv hemoroida imajte na umu da ih smijete koristiti najviše tjedan dana uzastopno