Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Hellp sindrom

Hellp sindrom

HELLP sindrom je najteži oblik preeklampsije.

Što je HELLP sindrom?

HELLP sindrom je najteži oblik preeklampsije koji nažalost u većini slučajeva završava s lošim posljedicama. Same simptome je veoma teško uočiti jer se pojavljuju veoma naglo i u samo nekoliko dana dovode u opasnost život djeteta i majke. Sindrom dovodi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca, onemogućava pravilno zgrušavanje krvi, naglo se povećava razina proteina u urinu i povišeni su jetreni enzimi. Najčešće oštećuje jetru ili bubrege te ako se ne ragira pravovremeno može doći do njihova otkazivanja.

Nastavite čitati članak niže...

Često pri pojavi HELLP sindroma dolazi do smrti djeteta jer kada se ustanovi HELLP sindrom majka se odmah šalje na carski rez kako bi joj se povećale šanse za preživljavanje što često završava kobno po život djeteta.

Ako sumnjate na HELLP sindrom, a nemate nikakvih jasnih simptoma koji bi na to ukazivali, ako ste u mogućnosti, redovito pratite visinu tlaka. Kada dođe do HELLP sindroma, tlak vrtoglavo raste i razina crvenih krvnih zrnaca vidno opada. Još neki od simptoma su snažna bol u predjelu rebara, mučnine, vrtoglavice i povraćanje. Često pri pojavi HELLP sindroma dolazi do smrti djeteta jer kada se ustanovi HELLP sindrom majka se odmah šalje na carski rez kako bi joj se povećale šanse za preživljavanje što često završava kobno po život djeteta.