Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Gonoreja

Gonoreja

Što je gonoreja?

Gonoreja je vrlo ozbiljna spolno prenosiva bolest. Uzročnik je gonokok bakterija koja se lako prenosi vaginalnim, analnim i oralnim putem. Isto tako, zaražena trudnica može zaraziti dijete prilikom poroda. Za razliku od ostalih spolnih bolesti kod gonoreje su žene te kod kojih se vrlo rijetko javljaju simptomi. Kod muškaraca za zato kroz nekoliko dana od zaraze pojavljuju vrlo izraženi simptomi.

Preporučuje se imati nezaštićene spolne odnose isključivo u monogamnoj dugogodišnjoj vezi kada imate potpuno povjerenje u partnera i sigurni ste da nema opasnosti od zaraze spolno prenosivim bolestima. U svim ostalim situacijama preporučujemo pravilno korištenje kondoma.

Nastavite čitati članak niže...

Gonoreja se liječi antibioticima i ukoliko se na vrijeme reagira liječenje je kratko i sa visokim postotkom uspješnosti. U suprotnom bolest može prijeći u kroničnu fazu i dovesti do problema sa neplodnošću. Ukoliko ste imali nezaštićen spolni odnos sa partnerom i utvrdi se da ste zaraženi gonorejom, nije dovoljno vaše izlječenje, već i partner mora ići na testiranje i uzimati lijekove kako ne bi prilikom sljedećeg spolnog kontakta došlo do ponovne zaraze.

Utjecaj gonoreje na trudnoću

Kod žena sa gonorejom u trudnoći povećana je opasnost od zaraze ostalim spolno prenosivim bolestima i HIV-om. Ukoliko se gonoreja ne liječi na vrijeme ona može utjecati na plodnost žene, povećati opasnost od pobačaja, infekcija i prijevremenog poroda u trudnoći. Prilikom samog poroda velika je opasnost da će se vaše dijete zaraziti te se upravo iz tog razloga neposredno nakon poroda toj djeci daju antibiotske kapi ili masti za oči kako bi se priječilo oštećenje bebinog vida koje je u nekim slučajevima zabilježeno. Vrlo rijetko, no zabilježeni su i slučajevi pojave infekcija i meningitisa kod beba ukoliko žena nije liječila gonoreju.

Simptomi gonoreje

Za razliku od ostalih spolno prenosivih bolesti kod gonoreje simptomi najčešće izostaju upravo kod žena, dok se kod muškaraca većinom pojavljuju od 2 do 10 dana nakon zaraze. Ukoliko se kod žene pojave simptomi oni će ovisi o mjestu infekcije. Ukoliko se žena zarazila vaginalnim spolnim odnosom moguća je pojava gnojnog iscjetka, peckanje i bol tijekom mokrenja ili spolnog odnosa. U slučaju zaraze analnim spolnim odnosom moguće je da primjetite gnoj upravo oko analnog otvora i on će biti popraćen boli i peckanjem, dok se kod oralne infekcije najrjeđe pojavljuju simptomi i to obično kao crvenilo i blaga bol u grlu. Ukoliko vaše oči dođu u kontakt sa bakterijama, može doći do infekcije oka popraćenom crvenilom očiju, svrbežom i pojava iscjetka. Kod muškaraca su simptomi znatno izraženiji i kod vrlo malog broja zaraženih muškaraca oni izostanu. Najčešći simptom je crvenilo penisa, bol i peckanje prilikom mokrenja, sekret iz penisa te vrlo bolni i osjetljivi testisi.

Rizici neliječenja gonoreje

Ukoliko se gonoreja ne otkrije na vrijeme i odmah ne liječi može stvoriti niz komplikacija. Prije i nakon trudnoće ona se može proširiti na maternicu i jajovode te izazvati upalu zdjelice. Upravo na upalu zdjelice upućuju simptomi kao što su bolni spolni odnosi, bol u trbuhu i donjem dijelu leđa, vaginalno krvarenje izvan perioda mjesečnice te groznice i mučnina. Upala zdjelice se kod trudnica javlja veoma rijetko, dok kod ostalih može dovesti do neplodnosti i bitno povećava rizik od izvanmaternične trudnoće. Vrlo rijetko, no bakterija može doći i u krvotok i dovesti do srčanih infekcija, meningitisa, groznice, čireva na koži i snažnih bolova u zglobovima.

Rizični faktori

Spolno aktivne žene i muškarci mlađi od 25 godina najrizičnija su skupina za obolijevanje od gonoreje. Veću opasnost za zarazu gonorejom imaju oni koju su već prije bili zaraženi ili su imali već neke druge spolno prenosive bolesti, nezaštićeni spolni odnosi sa različitim partnerima, nepravilna upotreba kondoma i ovisnici o drogama su znatno više izloženi opasnosti od zaraze.

Testiranje

Za testiranje na gonoreju liječnik će uzeti bris cerviksa, a ponekad se i urin može testirati na gonoreju, no brisovi su još uvijek mnogo učestaliji. Trudnice koje misle da postoji i najmanja opasnost da su zaražene trebale bi razgovarati sa liječnikom i podvrgnuti se testiranju već prilikom prvog prenatalnog pregleda. Ukoliko nalazi otkriju infekciju potrebno je ponoviti testiranje nakon liječenja kako bi se utvrdilo da li je žena izliječena. Ukoliko vaši nalazi budu pozitivni i vaš partner bi se trebao testirati i podvrgnuti liječenju. U trećem tromjesečju bi se trudnica trebala ponovno testirati kako bi se utvrdilo da nije došlo do reinfekcije.

Liječenje gonoreje tijekom trudnoće

Gonoreja se liječi antibioticima koji su sigurni za uzimanje tijekom trudnoće. Vaš partner se također treba liječiti i preporučuje se suzdržavanje od spolnih odnosa za vrijeme liječenja kako bi se izbjegla reinfekcija. Kako se ne bi utjecalo na djelovanje antibiotika strogo se zabranjuje konzumacija alkohola tijekom liječenja.

Kako izbjeći gonoreju?

Treba imati na umu da kontracepcijske pilule, implantati i kontracepcijske kreme i flasteri ne štite od spolno prenosivih bolesti. Spolno odgovorno ponašanje najbolji je način za izbjeći spolno prenosive bolesti. Preporučuje se imati nezaštićene spolne odnose isključivo u monogamnoj dugogodišnjoj vezi kada imate potpuno povjerenje u partnera i sigurni ste da nema opasnosti od zaraze spolno prenosivim bolestima. U svim ostalim situacijama preporučujemo pravilno korištenje kondoma.