Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Glavobolja u trudnoći

Glavobolja u trudnoći

Koliko su glavobolje neobične u trudnoći?

Glavobolje u trudnoći vrlo su česta pojava, osobito u prvom tromjesečju. Ženama koje su i prije trudnoće imale problema sa glavoboljama stanje bi u prvom tromjesečju moglo biti i nešto gore nego prije trudnoće. Razlozi zbog kojih dolazi do glavobolja u trudnoći najčešće se povezuju sa velikim hormonalnim promjenama, ali i povećanjem volumena krvi u organizmu.

Migrene u trudnoći

Dok obične glavobolje nemaju drugih popratnih simptoma, migrena uz snažnu bol donosi najčešće i mučninu, vrtoglavice, osjetljivost na zvukove, mirise, svjetlost, ponekad i povraćanje. Migrene kod većina žena u trudnoći budu znatno slabije nego inače. Ukoliko se one i dalje budu pojavljivale, imajte na umu da većina lijekova protiv migrene nije dozvoljena u trudnoći. Slabije tablete protiv bolova koje su sigurne za korištenje u trudnoći najčešće ne pomažu protiv migrena. Stoga treba potražiti prirodni recept koji vam najviše odgovara kako bi si olakšali.

Nastavite čitati članak niže...

Razlozi glavobolja

Osim povećanja volumena krvi i hormonalnih promjena u organizmu za vrijeme trudnoće, donosimo vam ostale razloge koji bi mogli biti uzročnici glavobolja:

  • smanjen unos ili potpuno izbacivanje kofeina
  • stres
  • umor
  • glad
  • previše ili premalo sna

Kako bi smanjili opasnost od pojave glavobolja pokušajte se hraniti što zdravije, dovoljno vremena provoditi na svježem zraku i eliminirajte stres iz vašeg života.

Lijekovi u trudnoći

Od analgetika protiv bolova paracetamol je siguran za korištenje tijekom trudnoće, no prije uzimanja savjetujte se sa vašim liječnikom i pratite uputstva o doziranju. Aspirin i ibuprofen savjetuje se izbjegavati u trudnoći, osobito u prvom tromjesečju kada bi mogli utjecati na razvoj ploda. Ove lijekove dozvoljeno je uzimati u trudnoći isključivo ukoliko vam je tako savjetovao liječnik.

Kako prirodnim putem ukloniti bol?

Odmorite, ponekad nije nužno potreban san, dovoljno je tek sjest i umiriti se 20-ak minuta.

Stavite topli oblog na područje očiju i nosa.

Stavite hladan oblog na vrat.

Neka vam netko od ukućana izmasira vrat i ramena.