Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes pojavljuje se u 4-5% trudnoća.

Što je gestacijski dijabetes?

Gestacijski dijabetes pojavljuje se u 4-5 posto trudnoća. Ukoliko se ovaj tip dijabetesa strogo kontrolira prehranom i dovoljnim kretanjem, vaše dijete će najvjerojatnije biti rođeno u potpunosti zdravo. S druge strane, ako gestacijski dijabetes ne bude pravilno kontroliran, to može ugroziti i vas i vaše dijete. Svakako se hranite zdravo, nikako ne preskačite doručak koji je kod pojave dijabetesa veoma bitan.  Redovita tjelovježba također pomaže pri održanju uredne količine glukoze u krvi. Ukoliko ni redovita tjelovježba u mjeri preporučenoj od liječnika i pravilna prehrana nisu dovoljne za regulaciju glukoze u krvi, liječnik prepisuje inzulin. Ponekad se daje intravenozno, a ponekad putem tableta. U trudnoći hormoni divljaju pa je gestacijski dijabetes rezultat nedovoljnog stvaranja i trošenja inzulina,odnosno povišene razine glukoze u krvi.

Nastavite čitati članak niže...

Kako prepoznati gestacijski dijabetes?

Gestacijski dijabetes obično nema nikakvih simptoma pa se preporučuje test na glukozu nakon 24. tjedna trudnoće. Sam test na glukozu nije izravan pokazatelj gestacijskog dijabetesa, no upućuje liječnika na dodatne testove kojima se sa sigurnošću može utvrditi pojava gestacijskog dijabetesa. Kod žena kojima se u trudnoći dijagnosticira gestacijski dijabetes povećane su šanse za pojavu gestacijskog dijabetesa u sljedećim trudnoćama za svega nekoliko posto i za pojavu kroničnog dijabetesa nakon trudnoće za gotovo 50 posto. Svakako će i nakon poroda biti potrebno prvih 6 tjedana redovitih kontrola razine glukoze u krvi.

Koji faktori povećavaju rizik od gestacijskog dijabetesa?

  • ukoliko ste u prethodnoj trudnoći imali gestacijski dijabetes
  • pretilost
  • oboljeli od dijabetesa u obitelji
  • pojava šećera u urinu
  • rodili ste dijete sa određenom manom
  • rodili ste mrtvorođenče u prethodnoj trudnoći
  • visok krvni tlak
  • stariji ste od 35 godina

Kako gestacijski dijabetes nema jasnih simptoma, veoma je mala skupina izvan rizika od dobivanja gestacijskog dijabetesa koja se ne treba testirati. To su najčešće žene mlađe od 25 godina koje u obitelji nisu imale oboljelih od dijabetesa, zdrave su, nisu pretile i nikada nisu imale povišenu razinu šećera u krvi.

Kako gestacijski dijabetes može utjecati na mene i moje dijete?

Ukoliko se ovaj tip dijabetesa strogo kontrolira prehranom i dovoljnim kretanjem, vaše dijete će najvjerojatnije biti rođeno u potpunosti zdravo, dok ukoliko gestacijski dijabetes nebude pravilno kontroliran, to može ugroziti i vas i vaše dijete. Svakako se hranite zdravo, nikako ne preskačite doručak koji je kod pojave dijabetesa veoma bitan.  Redovita tjelovježba također pomaže pri održanju uredne količine glukoze u krvi.Ukoliko ni redovita tjelovježba u mjeri preporučenoj od liječnika i pravilna prehrana nisu dovoljne za regulaciju glukoze u krvi, liječnik prepisuje inzulin. Ukoliko je razina šećera previsoka u tijelu trudnice, previše glukoze će završavati u djetetovoj krvi, pa će samim time i beba morati proizvoditi više inzulina što može prouzročiti pretjerano debljanje kod djeteta, osobito gornji dio tijela što može stvoriti dodatne komplikacije pri porodu ukoliko se dijete previše udeblja pa će i prolazak kroz porođajni kanal biti otežan.

Žene sa gestacijskim dijabetesom imaju povećane šanse za razvoj preeklampsije u trudnoći ukoliko nisu pravilno i redovito kontrolirane.

U nekim slučajevima pri porodu može doći do loma kostiju ili oštećenja živaca, no najčešće sve završi bez težih posljedica. Ukoliko liječnik procjeni da je beba prevelika za porod prirodnim putem,svakako će predložiti carski rez. Bebe pretile već u majčinoj utrobi imaju veće šanse za pretilost i u kasnijoj fazi razvoja. Česta je pojava da neko vrijeme nakon poroda beba ima izrazito nisku razinu šećera u krvi jer je pojačano lučenje inzulina još prisutno, a više nema dotoka visoke razine šećera iz majčine utrobe, no to se u kratkom roku regulira. Rizik od pojave žutice u novorođenčadi je veći kao i povećan rizik od mrtvorođenja. Ukoliko se kroz nekoliko dana razina šećera u krvi djeteta ne regulira, može doći do povećanja broja crvenih krvnih stanica i snižene razine kalcija u krvi. Žene sa gestacijskim dijabetesom imaju povećane šanse za razvoj preeklampsije u trudnoći ukoliko razina šećera u krvi nije pravilno i redovito kontrolirana.

Kako pomoći sebi i djetetu ukoliko mi je dijagnosticiran gestacijski dijabetes?

Ukoliko vam je dijagnosticiran gestacijski dijabetes prenatalni pregledi će biti učestaliji kako bi liječnik temeljito mogao pratiti i najmanje promjene u djetetovom razvoju. Trudnice bi redovito trebale pratiti pokrete djeteta i odmah se javiti liječniku ukoliko primjete da je djetetova aktivnost smanjena. Svakako obavite ultrazvuk netom prije poroda kako bi se utvrdilo ako je dijete zbog povišene razine šećera previše naraslo i u tom slučaju je najpametnije i najsigurnije za majku i dijete roditi carskim rezom.

Kako smanjiti rizike za svoje i djetetove zdravlje nakon poroda?

Kako za vrijeme trudnoće, tako i nakon poroda, svaka žena bi trebala biti fizički aktivna koliko god je to moguće. Ako nema dovoljno snage za neke zahtjevnije aktivnosti, svakako se preporučuje svakodnevna lagana šetnja. Kako je pravilna i zdrava prehrana bitna za samu trudnicu,odnosno majku, tako je pravilna prehrana veoma bitna i u životu djeteta. Istraživanja pokazuju kako dojenje pozitivno utječe i na majku i dijete. Osim što dijete putem mlijeka prima sve potrebne hranjive sastojke i smanjuje rizik od pretilosti djeteta u daljnjem razvoju, samo dojenje smanjuje rizik za razvoj dijabetesa i kardiovaskularnih tegoba. Svakako i nakon poroda nastavite redovito pratiti razinu šećera u krvi i kod vas i djeteta kako bi se moglo pravovremeno reagirati u slučaju povišene razine šećera u krvi. Svakako uputite djetetovog liječnika u sve vaše dijagnoze iz trudnoće i da ste imali gestacijski dijabetes u trudnoći. Pobrinite se da se i dijete što više kreće i hrani zdravo.

Nastavite čitati članak niže...