Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Gestacijska hipertenzija – povišen krvni tlak u trudnoći

Gestacijska hipertenzija – povišen krvni tlak u trudnoći

Što je gestacijska hipertenzija?

Gestacijskom hipertenzijom se naziva povišen krvni tlak u trudnoći. Ukoliko se povišen tlak pojavi zajedno sa povišenim proteinima u urinu najčešće je to preeklampsija, no ako razina proteina u urinu bude normalna, a tlak povišen, to je gestacijska hipertenzija. Povišenim krvnim tlakom se smatraju sve vrijednosti više od 140/90. Što je tlak viši, to je veći i rizik za dijete i trudnicu. U većini se slučajeva gestacijska hipertenzija javlja u blagom obliku i dosta kasno, nakon 37. tjedna trudnoće što smanjuje rizik gotovo na minimum i vi i vaše dijete ćete vjerojatno proći bez ikakvih posljedica, ali je povećan rizik od poroda carskim rezom.

Rizične skupine za obolijevanje od gestacijske hipertenzije

  • Ukoliko ste stariji od 30 godina
  • imate višak kilograma
  • u obitelji se već pojavljivala preeklampsija i gestacijska hipertenzija, šećerna bolest ili problemi sa bubrezima
  • ovo vam je prva trudnoća
  • nosite blizance

Ako vi ili vaš liječnik posumnjate na navedene tegobe vjerojatno će se pojačano kontrolirati tok razvoja rasta vaše bebe jer povišen krvni tlak može utjecati na nepravilan protok krvi kroz posteljicu i preporučljivo je kontrolirati razinu proteina u urinu. Isto tako, trudnicama se preporučuje da obrate pozornost na aktivnost djeteta i ako primjetite da se dijete ne kreće kao ranije tokom trudnoće, svakako se obratite liječniku. Ako je krvni tlak znatnije povišen (vrijednosti veće od 160/110) liječnik će vam dati lijekove za snižavanje krvnog tlaka i vjerojatno će biti potrebno da ostanete u bolnici kako bi neprestano bili pod nadzorom liječnika. Ukoliko je to prije 34. tjedna trudnoće primit ćete i kortikosteroide kako bi djetetova pluća što ranije sazrijela u slučaju da dođe do potrebe za prijevremenim porodom.

Nastavite čitati članak niže...

Vraća li se tlak nakon poroda u normalu?

U većini slučajeva ukratko nakon poroda dolazi do snižavanja tlaka na normalnu razinu. Ako se to ne dogodi u prvih nekoliko tjedana nakon poroda vjerojatno će se započeti sa uzimanjem lijekova za snižavanje tlaka. Ako tlak ni tri mjeseca nakon poroda nije vraćen na normalnu razinu postavlja se dijagnoza kronične hipertenzije.