Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Depresija u trudnoći

Depresija u trudnoći

Izvor fotografije: Shutterstock

Većina nas je čula za postporođajnu depresiju, no što je sa depresijom u trudnoći?

Ona se ne spominje, najčešće i ne dijagnosticira, a češća je no što mislimo. Trudnoća je, suprotno očekivanjima, vrlo rijeko „blaženo stanje“ u pravom smislu riječi. Zbunjenost, strah i stres česti su, pogotovo ako vam je ovo prva trudnoća.

Američki opstetritički kongres spominje učestalost depresije u trudnoći u čak 14-23% žena.

Upravo divljanje hormona često se smatra glavnim krivcem što se trudnica osjeća loše, pa do dijagnostike depresije ni ne dođe. Upravo hormonalne promjene mogu utjecati na procese u mozgu i dodatno pogoršati depresiju i anksioznost.

Nastavite čitati članak niže...

Kako prepoznati depresiju u trudnoći?

Ako sljedeće simptome primijetite učestalo, tijekom nekoliko tjedana, vrijeme je da se posavjetujete s liječnikom:

 • neobjašnjiva tuga, bez posebnog razloga
 • nedostatak sna (povezan s nervozom, a ne mučninama, bolovima u leđima i slično)
 • crne misli
 • anksioznost
 • nemogućnost koncentracije
 • promjene navika, ne uživate više u svom omiljenim aktivnostima

Trudnica s lijekovima

Koji su najčešći okidači depresije u trudnoći?

 • povijest depresije u obitelji
 • ozbiljne komplikacije u trudnoći
 • stresni događaji poput gubitka bliske osobe ili velike promjene u životnom okruženju
 • problemi u odnosu s bliskim ljudima
 • prethodni gubitak trudnoće
 • zlostavljanje

Koliko je depresija u trudnoći opasna, pogotovo ona koja je ne liječi govori činjenica da trudnice koje ne primaju potrebnu liječenje i skrb mogu smanjiti kvalitetu življenja, što izravno utječe i na djetetov razvoj i rast u trubuhu, podjednako kao i stres i depresivno stanje. Upravo sve to može dovesti do prijevremenog poroda, vrlo niske porođajne težine, kao i mnogih drugih teškoća u razvoju.

Kako liječiti depresiju medikamentima i terapijama?

S obzirom da se stručnjaci još uvijek razilaze u mišljenjima kada je u pitanju konzumacija antidepresiva u trudnoći, uz sumnju na mogućnost razvoja malformacija kod beba, problema sa srcem i plućima. Upravo zato se kod blažih oblika depresiju pokušava djelovati putem psihoterapije i grupa podrške, dok se antidepresivi koriste isključivo u težim slučajevima. Treba imati na umu da lijekovi dolaze do djeteta putem posteljice i zato je potrebno biti vrlo oprezan i odgovoran prilikom uzimanja lijekova.

Prirodni načini samopomoći kod depresije u trudnoći

Akupunktura– Ova metoda dopuštena je za korištenje u trudnoći, pa se njome mogu uspješno liječiti i blaži oblici depresije.

Povećanje kvalitete života– Spavajte dovoljno, hranite se zdravije, provodite više vremena u prirodi, na svježem zraku i okružite se ljudima koji pozitivno utječu na vaše raspoloženje.

Fizička aktivnost– Baš kao i boravak u prirodi i bavljenje umjerenom fizičkom aktivnošću zbog poticanja na proizvodnju serotonina (poznatijeg kao hormona sreće) može pomoći u liječenju depresije. Automatski se smanjuje razina kortizola, hormona stresa.

Prehrana– Hrana koju unosimo u naš organizam može nas i liječiti, kao što nam može činiti loše. Upravo zato važno je unositi dovoljno voća i povrća, dok namirnice poput kofeina, šećera, jednostavnih ugljikohidrata i masnoća treba smanjiti jer one pospješuju razvoj depresije. Uvrstite u prehranu i dodatne količine omega 3 masnih kiselina (ako se ne nalaze u vaši prenatalnim vitaminima).