Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Ciste u trudnoći

Ciste u trudnoći

Ciste rastu zbog nakupljanja tekućine u njima te može doći i do pucanja u trudnoći.

Ciste same po sebi nisu opasne, ispunjene su tekućinom, mogu bili vodene ciste ili ispunjene žutim tijelom. Iako su trudnice većinom preplašene kada se u trudnoći otkrije cista na jednom ili oba jajnika, bitno je ostati smiren jer najčešće ne upućuju na nikakvu opasnost za trudnicu ni bebu. Prednost cisti u trudnoći je što se vrlo često u trudnoći djelovanjem hormona i smanje. Ciste je potrebno operirati isključivo ako su vrlo velike te izazivaju probleme ili ako naglo u trudnoći počnu rasti.

Nastavite čitati članak niže...

Rast ciste

Ciste rastu zbog nakupljanja tekućine u njima te može doći i do pucanja u trudnoći. Ukoliko se radi o vodenoj cisti moguće je da žena osjeti trenutno peckanje ili kratkotrajnu bol, no gotovo nikada ne dolazi do zdravstvenih tegoba uzrokovanih pucanjem ciste.

Ciste obično nastaju kada folikuli za vrijeme ovulacije ne popucaju te se ona nastavi puniti tekućinom. Folikularne ciste mogu narasti i do 7 centimetara i ponekad izazvati bol i pritisak na mjestu nastanka. Lutealne ciste, ispunjene žutim tijelom nastaju kada prilikom pucanja folikula dođe do snažnijeg krvarenja u unutrašnjost folikula.

Manje ciste ne uzrokuju nikakve probleme te ih vrlo često ni ne otkrijemo prije njihovog pucanja. Veće ciste prilikom pucanja izazivaju snažniju bol, ukoliko se okrenu mogu izazvati bol i pritisak i ponekad i krvarenje.

Ciste obično nastaju kada folikuli za vrijeme ovulacije ne popucaju te se ona nastavi puniti tekućinom.

Liječenje

Ukoliko ciste ne rastu, nije potrebno nikakvo liječenje. Ono se u pravilu prakticira samo kada ciste naglo rastu ili stvaraju određene teškoće. Terapija kontracepcijskim sredstvima i Dabrostonima ponekad se koristi kako bi se zaustavio rast i pojava novih cisti. Ako cista raste i ne reagira na terapiju lijekovima, žena se šalje na daljnju obradu ultrazvukom, color Dopplerom i određivanjem tumorskih markera (CA 125). Ukoliko postoji opravdan razlog potom se cista uklanja operativnim zahvatom.