Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Biokemijska trudnoća

Biokemijska trudnoća

Biokemijskom trudnoćom smatra se svaka ona trudnoća koja je završila vrlo rano, prije nego je uopće moguće trudnoću dokazati ultrazvučnim pregledom. Velik je broj biokemijskih trudnoća, no za najviše njih se nikada ne sazna jer do prekida trudnoće dođe i prije samog izostanka mjesečnice ili nakon kratkog kašnjenja tijekom kojeg još uvijek nije napravljen prvi test na trudnoću.

Do biokemijske trudnoće dolazi kada zametak odumire i propada nakon nastanka, no prije implantacije u stijenke maternice. Biokemijske trudnoće mnogo su češće no što mislimo. Između 50 i 60% svih trudnoća jesu upravo biokemijske. Dokaz da je došlo do trudnoće imaju tek žene koje zbog pokušaja zatrudnjivanja redovito prate razinu hormona trudnoće, odnosno beta HCG-a u krvi.

Nastavite čitati članak niže...

Velik je broj biokemijskih trudnoća, no za najviše njih se nikada ne sazna jer do prekida trudnoće dođe i prije samog izostanka mjesečnice.

Klasični simptomi biokemijske trudnoće zapravo su gotovo identični klasičnim simptomima nastupanja mjesečnice. Lagani grčevi s povremenim bolovima i početak krvarenja. S obzirom na to da je zametak tek nastao gotovo nikada nije potrebna kiretaža već se maternica čisti tijekom prve mjesečnice. Ponekad je moguće uočiti ugruške tijekom krvarenja i nešto snažnije bolove, no to nije pravilo.

Biokemijske trudnoće oduvijek su dosta česte, no prije su se vrlo rijetko otkrivale jer nisu postojali tako osjetljivi i precizni testovi na trudnoću. Zašto do njih dolazi u tolikom postotku, još uvijek nije poznato, no pretpostavlja se da je riječ o sljedećim uzrocima:

443_ Biokemijska trudnoća2

Kromosomske abnormalnosti su uzrok najvećeg broja biokemijskih trudnoća, ali i pobačaja općenito. Jajna stanica ili spermij u ovom slučaju nose na sebi određenu grešku koja onemogućava razvoj ploda i zbog toga dolazi do krvarenja i odbacivanja trudnoće.

Drugi mogući razlog za biokemijsku trudnoću jesu određene anomalije na maternici. One mogu biti urođene( poput pregrada, dvostruke maternice ili srcolike) ili nastale tijekom života (na primjer, miomi).

Nadalje, jedan od razloga zbog kojeg može doći do biokemijske trudnoće jest manjak hormona. Naime, ako je lutealna faza ciklusa s premalo hormona i traje prekratko, to može onemogućiti održavanje trudnoće.

Ako dođe do ponavljajućih biokemijskih trudnoća, tada je svakako potrebno posjetiti liječnika.

Pozitivne su činjenice da gotovo sve žene nakon biokemijske trudnoće bez ikakvih teškoća ponovno zatrudne i rode zdravo dijete. Štoviše, neki liječnici smatraju biokemijsku trudnoću zapravo pozitivnim pomakom za sve parove koji vode borbu s neplodnošću jer je ona zapravo dokaz da mogu uspješno začeti sa svojim jajnim stanicama i spermijima.

Ako dođe do ponavljajućih biokemijskih trudnoća, tada je svakako potrebno posjetiti liječnika.

Nakon biokemijske trudnoće, ako nije bila potrebna kiretaža možete nastaviti raditi na bebi već sljedeći ciklus. Ako je bila rađena kiretaža savjetuje se pauza od tri ciklusa kako bi se tijelo žene uspjelo oporaviti.