Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Astma u trudnoći

Astma u trudnoći

Astma

Astma je definirana kao kronična upala bronhija uslijed koje dolazi do teškoća pri disanju. Javlja se u intervalima kada su simptomi izrazito snažni nakon kojih nastupa period mirovanja u kojem bolesnik nema nikakvih simptoma astme. Napadaj astme ćete prepoznati po suhom kašlju, bolovima u prsima, osjećaju gušenja kao da nemožete doći do zraka te upravo taj nedostatak zraka često bolesnike budi tokom noći ili rano ujutro. Astma nemora nužno biti uzrokovana alerijskom reakcijom (grinje, pelud, perije) već aktivator može biti duhanski dim, mnogobrojna snažna sredstva za čišćenje, razni onečišćivači zraka i parfemi. Astmu se može pokušati izbjeći upravo izbjegavanjem ovih čimbenika koji dovode do napadaja. Ukoliko se radi o težim oblicima astme biti će potrebno i liječenje u obliku inhaliranja i oralnom primjenom kortikosteroidima, beta-2-agonistima s produženim djelovanjem, teofilinom s postupnim otpuštanjem, kromonima i antileukotrienima.

Astma u trudnoći

Kod blažih oblika astme dolazi vrlo često do poboljšanja tokom trudnoće, dok je kod težih oblika moguće pogoršanje. Vrlo je bitno ne mijenjati terapiju ili prestati uzimati lijekove na svoju ruku, već je potrebno stručno savjetovanje sa vašim liječnikom koji će vas savjetovati o promjeni terapije ukoliko postoji način liječenja više prilagođen uzimanju tokom trudnoće. Isto tako vrlo je bitno, pogotovo u trudnoći, redovito kontrolirati astmu. U trudnoći se savjetuje odlaziti liječniku barem jednom mjesečno kako bi se redovito pratilo vaše i stanje djeteta. Dok kod nepravilno liječene astme kod trudnica može doći do pojave preeklampsije i gestacijske hipertenzije, kod djeteta se povećava opasnost od težeg dobivanja na težini, prijevremenog poroda i povećana osjetljivost na ostale bolesti.

Nastavite čitati članak niže...

Ženama koje puše i boluju od astme se preporučuje hitan prestanak pušenja za sigurnost vašeg i djetetovog zdravlja.

Iako se astma smatra nasljednom bolešću, nemora nužno značiti da će i vaše dijete imati astmu, no nasljedno se povećava opasnost od obolijevanja od astme. Bitno je na vrijeme liječiti astmu jer napadaji astme u trudnoći mogu biti štetni za dijete. Prilikom napadaja kako vi, tako i dijete trenutno ostaje bez kisika. Većina lijekova protiv astme se smatra sigurnima za korištenje i tijekom trudnoće, no svakako se potrebno savjetovati sa liječnikom ukoliko planirate trudnoću. Inhalatori puno manje utječu na dijete jer lijek manje dolazi do djeteta nego kod uzimanja tableta. Ženama koje puše i boluju od astme se preporučuje hitan prestanak pušenja za sigurnost vašeg i djetetovog zdravlja. Nakon što zatrudnite može doći do poboljšanja ili pogoršanja stanja, stoga posjetite liječnika kako bi ukoliko je to potrebno mogao zamijeniti terapiju slabijom ili jačom, ovisno o ponašanju bolesti.