Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Antibiotici u trudnoći

Antibiotici u trudnoći

Istraživanja su pokazala kako se prosječno oko 1-3% beba rađa sa određenim malformacijama i uzimanje jedne ili dvije kure antibiotika neće taj postotak povećati.

Prvih 12 tjedana presudno je za djetetov razvoj, stoga bi se upravo tada svaka trudnica trebala najviše čuvati. Problem je što rijetko koja trudnica zna za trudnoću od prvog tjedna, obično se trudnoća otkrije kada započnu snažnije izraženi simptomi, oko 3-4 tjedna. Baš zato je potrebno neprestano voditi računa o svom zdravlju.

Nastavite čitati članak niže...

Najčešći uzrok uzimanja antibiotika u trudnoći su upale mjehura uslijed kojih dolazi do infekcija. Djelomično je razlog tome i povremeni pritisak bebe na mjehur ili mokraćovod gdje, ukoliko dođe do zadržavanja urina, dolazi i do razvoja i množenja bakterija.

Ponekad se u trudnoći trebaju uzimati antibiotici ukoliko bolest majke može mnogo više naštetiti bebi nego eventualni štetan utjecaj lijeka. Naravno, pritom je vrlo važno voditi računa o tome koji antibiotik se uzima i da li je on doista nužno potreban. Važno je upozoriti svog obiteljskog liječnika na trudnoću kako bi to imao na umu prilikom odabira propisanog lijeka.

Najčešći uzrok uzimanja antibiotika u trudnoći su upale mjehura uslijed kojih dolazi do infekcija.

Istraživanja su pokazala kako se prosječno oko 1-3% beba rađa sa određenim malformacijama i uzimanje jedne ili dvije kure antibiotika neće taj postotak povećati. Ima antibiotika koje u trudnoći treba pod svaku cijenu izbjegavati, no velik je i broj antibiotika koji su u trudnoći dozvoljeni. Najčešći antibiotici koji se propisuju trudnicama su penicilin i cefalosporin. Potrebno je izbjegavati tetraciklin(uzrokuje obojanost bebinih zuba i može otežati razvoj bebine koštane srži) i streptomicin (može uzrokovati oštećenje sluha bebe). Trimetoprim sastojak je dozvoljenih antibiotika u trudnoći, no treba imati na umu da on onemogućava apsorpciju folne kiseline koja je u trudnoći vrlo važna.

Pokušajte brinuti o svome zdravlju, redovito odlaziti na kontrole kako bi uopće spriječili uzimanje bilo kakvih lijekova u trudnoći. Ukoliko primjetite moguće upale mjehura potrebno je odmah reagirati jer se blaga upala uspješno liječi prirodnim preparatima, E. coli ćete se uspješno riješiti čajem od brusnica i sušenim plodom brusnice. Kako bi bili što zdraviji pijte puno tekućine, najbolje vode te će se tako onemogućiti množenje bakterija u organizmu.