Trudnoća.hr > Trudnoća > Pripreme za porod > Znakovi poroda

Znakovi poroda

Kako prepoznati trenutak kada je vrijeme za početak poroda?

Većinu trudnica, osobito onih kojima je to prva trudnoća muči upravo ovo pitanje. Nažalost, nemožemo vam dati konkretan odgovor kada je vrijeme da se uputite u bolnicu jer prema iskustvima žena ovi simptomi se razlikuju od jedne do druge. No jedno je zajedničko svim ženama koje su rodile, one poručuju da se nemorate brinuti, kada trudovi započnu, itekako ćete znati da nisu lažni.

Znakovi poroda

Vrlo je česta pojava takozvanih lažnih trudova koji su samo kontrakcije maternice koja se priprema za porod i podsjećaju na menstrualne grčeve te se pojavljuju potpuno nepravilno, to jest, nema kontinuiteta kao kod pravih trudova. Po tome koliko ste otvoreni ćete najbolje znati da li je porod započeo. Najčešće će trudnica ostati u bolnici ako je otvorena 3 do 4 centimetra što može ukazivati na to da će uskoro doći do poroda. Pucanje vodenjaka isto tako ukazuje da do toliko iščekivanog trenutka nije ostalo još mnogo vremena. Ako vam vodenjak pukne kod kuće, pokušajte ne paničariti.

Nastavite čitati članak niže...

Ukoliko je vaša beba i u kasnoj trudnoći još uvijek okrenuta na zadak, pokušajte kleknuti na koljena i osloniti se na ruke. Osim što je to položaj koji može bebu potaknuti na okretanje, ujedno će i smanjiti pritisak na vaša leđa i time olakšati bolove.

Spremite se i uputite u bolnicu, no bez dodatnog stresa, od pucanja vodenjaka do poroda ponekad može proći i više od 24 sata. Dijete u tom periodu nije ugroženo, osim u slučaju da u plodnoj vodi primjetite krv ili tragove mekonija, u tom slučaju se odmah uputite u rodilište. Kod lažnih trudova žena ponekad uspije i zaspati od iscrpljenosti te mirovanjem lažni trudnovi slabe i trudnice se često bude tek ujutro bez ikakvih znakova trudova. Ukoliko se radi o pravim trudovima, oni će postajati sve češći i sve snažniji i svakako vam neće dozvoliti da zaspite.

Što činiti kada započnu lažni trudnovi?

Osluškujte svoje tijelo. Mnoge žene svjedoče kako im je u slučajevima lažnih trudova često olakšanje pružalo slušanje opuštajuće glazbe, lagana šetnja i pravilno disanje. Dok neke nisu od bolova mogle ni pomisliti na ležanje, druge su uspjele umiriti se u ležećem položaju i nerijetko i zaspati. Često trudnice pri pojavi lažnih trudova od nervoze osjećaju glad i žeđ. Ukoliko će to spriječiti pojavu panike i smiriti vas, jedite, pijte voćne sokove koji će vam ujedno dati dodatnu dozu energije. I topla kupka bi mogla opustiti mišiće i tako smanjiti bolne kontrakcije. Ukoliko je vaša beba i u kasnoj trudnoći još uvijek okrenuta na zadak, pokušajte kleknuti na koljena i osloniti se na ruke. Osim što je to položaj koji može bebu potaknuti na okretanje, ujedno će i smanjiti pritisak na vaša leđa i time olakšati bolove. Zadnjih tjedana ćete osjećati i kako se maternica sve više spušta u zdjelicu i tako se priprema za porod.

Što učiniti kada porod započne?

Pobrinite se da sve što će vam biti potrebno u bolnici pripremite na vrijeme. Kada porod započne da možete samo uzeti vašu torbu i uputiti se u bolnicu. Kao što smo već rekli, pucanje vodenjaka nije znak za paniku. Mnoge žene se nakon otjecanja vode još otuširaju kod kuće i tek onda polako krenu prema bolnici. No ukoliko imate izrazito snažne bolove koji nisu trudovi, primjetite krv ili mekonij odmah se uputite u bolnicu kako bi liječnici na vrijeme provjerili postoji li razlog za hitan porod. Bez obzira na sve pokušajte ostati što smireniji jer se tako u vašem organizmu oslobađa oksitocin koji vam pomaže nositi se s bolnim trudovima . Na porod u skorom vremenu ukazuje i ispadanje sluznog čepa. Nije nužno da se kod svih trudnica pojavi, te kao i pucanje vodenjaka od trudnice do trudice ovisi koliko vremena do poroda preostaje, no zasigurno je pokazatelj da do poroda nećete morati čekati još dugo. Ne razmišljajte o mogućim komplikacijama, ne strahujte od boli, već pokušajte glavu ispuniti pozitivnim mislima. Maštajte o trenu kada ćete svoje dijete po prvi puta primiti u naručje, o njegovu prvom plaču i dojenju. Kako smo već rekli, pozitivne misli olakšavaju porod.