Trudnoća.hr > Trudnoća > Pripreme za porod > Prirodne metode:Kako ublažiti bolove tijekom poroda?

Prirodne metode:Kako ublažiti bolove tijekom poroda?

Izvor fotografije: Shutterstock

Sve više trudnica želi što prirodniji porod i što manje izlaganje bebe stresu i medikamentima. Važno je samo imati na umu da se bez obzira na to kakav porod planirate, važno educirati o svim opcijama. Dok je neke tehnike opuštanja i ublažavanja boli moguće upražnjavati bez ograničenja, neki su ipak nemogući u kombinaciji s epiduralnom analgezijom i slično. Prirodne metode uglavnom nisu u mogućnosti ukloniti bol, već ju uglavnom ublažavaju i omogućavaju trudnici opustiti se.

Pa krenimo redom:

Kretanje

Ovo je ujedno glavni razlog što trudnice što duže pokušavaju ostati kod kuće nakon početka trudova. Naime, još uvijek u mnogo bolnica trudnice nemaju mogućnosti birati žele li se kretati, čučati, sjediti ili ležati i uglavnom je jedina ponuđena opcija ležanje, ujedno i najteže za podnošenje bolova. Ako imate mogućnost odabira, osluškujte svoje tijelo. Koristeći jastuke, pilates loptu ili oslonac partnera pokušajte pronaći idealan položaj. Ako bolovi u leđima postanu neizdržljivi pokušajte položaj na sve četiri gdje se pritisak na kralježnicu smanjuje.

Voda

Voda se osim za porod u vodi, može koristiti i samo za opuštanje prilikom trajanja trudova. Voda opušta kralježnicu i podupire tijelo. Ujedno topla voda stvara osjećaj ugode, pa su bolovi podnošljiviji.
Ova opcija će biti nemoguća ako iz nekog razloga budete primorani biti neprestano priključeni na CTG ili ako bude potrebe za epiduralnom anestezijom.

Led

Mnoge majke svjedoče kako cuclanje kocke leda tijekom poroda bitno olakšava period između trudova. S obzirom na to da se u većini rodilišta još uvijek ograničava rodiljama unos hrane i pića, kockica leda dobro će doći za ublažiti žeđ. Također, ledeni obloži donekle će osvježiti rodilju i vratiti joj snagu.

Masaža

Kao i boravak u toploj vodi i lagana masaža leđa i ramena potiče proizvodnju endorfina koji smanjuje dojam bolova. U početku, kada su trudovi još slabiji, lagana masaža pomaže opustiti trudnicu, dok će kasnije, kada bol postane snažnija pritiskom na donji dio leđa kralježnice, kao i snažnija kružna masaža može ublažiti bolove.

TENS

Korištenjem TENS uređaja dolazi do laganih električnih podražaja uz podešavanje određene frekvencije i jačine struje kako bi se postiglo blokiranje poruke o boli prilikom prijenosa iz maternice na putu do mozga. Uređaj se postavlja na donji dio leđa i ova vrsta elektroanalgezije potpuno je bezopasna i za rodilju i za bebu. Trudnica sama kontrolira jačinu struje, kako bi što bolje prilagodila jačinu upravo jačini trenutnih trudova i svom tijelu.

Alternativne metode

Aromaterapija

Aromaterapije podrazumijevam korištenje esencijalnih ulja, a osim u kombinaciji s masažom, moguće ju je koristiti tijekom poroda u svrhu opuštanja trudnice u ovlaživaču zraka.

Akupunktura

Za ovu metodu ublažavanja boli trebat će vam stručna pomoć i svakako je važno na vrijeme se upoznati s akupunkturom. Ta drevna metoda kineske terapije vrši se tako da s ubadanjem igrica na određene točke u tijelu stimulira tijelo na pojačanu proizvodu endorfina i time bol čini podnošljivijom.

Refleksologija

I za korištenje ove metode bit će vam potrebno stručno osoblje obučeno za korištenje refleksologije kao metode opuštanja. Umjesto iglica, u ovoj metodi se pritiscima na određene točne na tijelu kako bi se bol umanjila.

Hipnoza

Za ovu metodu ćete također trebati stručnog asistenta. Hipnoza se temelji na snazi sugestije i ako vjerujete da možete ublažiti bol svojim tijelom, mnogo lakše ćete ju podnositi.

Samohipnoza

Ovom metodom se pokušava utjecati na doživljaj boli kombinacijom samohipnoze, tehnika disanja i metode opuštanja. Redovitom vježbom i osnaživanjem svog uma možete doći doista do te razine kontrole da je moguće ublažiti porođajne bolove i skratiti vrijeme poroda i učiniti da jednim divnim iskustvom.

Homeopatija

Ova metoda još je jedno od rješenja za sve trudnice koje žele iskusiti što prirodniji porod. Kroz razgovor s homeopatom moguće je pronaći idealan homeopatski pripravak upravo za vas. Uz pravu kombinaciju rodilja može biti opuštenija, može se potaknuti prirodno otvaranje i jednostavniji porod. Kako su pripravci prirodni, oni nikako ne mogu naštetiti majci ni djetetu.

Tehnike opuštanja

Vrlo je važno vježbati i savladati osnove opuštanja, kako fizičkog, tako i mentalnog. Upravo to može biti presudno kod doživljaja boli i trudova. Naučite se kvalitetno koncentrirati jer će vam biti znatno lakše disati i funkcionirati kada porod započne.

Ako ste dovoljno opušteni moć ćete upotrijebiti sve tehnike i metode ublažavanje bola za koje ste čuli. Ako se ne možete kvalitetno opustiti, vjerojatno će vas obuzeti panika kako bolovi budu postajali sve snažniji, a tada će čak i pravilno disanje koje vam se činilo kao mačji kašalj biti teško.

Važno je osluškivati svoje tijelo i naravno, slušati medicinsko osoblje.