Trudnoća.hr > Trudnoća > Pripreme za porod > Pregled prije poroda

Pregled prije poroda

Koje pregledi se izvode kod dolaska u bolnicu prije poroda?

U prvom redu će liječnik procijeniti koliko vremena vam je ostalo do samog poroda. Razgovorom sa liječnikom i babicom utvrdit će se osjećate li možda neke promjene koje bi mogle upućivati na skori porod, da li vam je pukao vodenjak, jeste li imali iscjedak, jeste li imali trudove, koliko dugo i u kojem vremenskom intervalu su se oni kretali. U pravilu se žena ostavlja odmah u bolnici ako je prilikom pregleda otvorena više od 3-4 centimetra, a datum poroda se približio. Trudnici se mjeri težina i indeks tjelesne mase kako bi se utvrdilo dolazi li do pretjeranog debljanja ili možda zadržavanja vode u tijelu, mjeri se tlak, tjelesna temperatura (koja ukoliko je povišena može ukazivati na infekcije), mjeri se puls i kontrolira se urin. Ukoliko već dolazi do kontrakcija, redovito će se pratiti djetetovo stanje, osobito ponašanje nakon kontrakcije. Kako bi liječnik utvrdio koliko ste otvoreni biti će potreban i vaginalni pregled.

Što nakon provedenih pregleda?

Ako se utvrdi da porod još nije započeo, a s vama i djetetom je sve u najboljem redu, biti ćete pušteni kući. Ako se utvrdi da je porod započeo, počeli ste se otvarati i sve upućuje na to da ćete uskoro roditi, tada će vas liječnik zadržati u bolnici. Redovito će pratiti vaše i djetetovo stanje kako bi pravovremeno mogao reagirati ukoliko dođe do nekih komplikacija.

Nastavite čitati članak niže...

Treba li imati plan poroda?

Ukoliko imate određenu viziju kako želite da vaš porod izgleda, razgovarajte sa liječnikom i medicinskim osobljem kako bi ih uputili u vaše želje. Na vrijeme ih obavijestite da želite da partner bude prisutan na porodu, da želite ili ne želite primanje epiduralne anestezije, jeste li spremni roditi carskim rezom ukoliko on nije hitno potreban, već samo iz razloga što porod dugo traje te vas znatno iscrpljuje. Ako to ne ugrožava vaše zdravlje babica i liječnik će se držati vaših želja.