Trudnoća.hr > Trudnoća > Pripreme za porod > Najčešći strahovi od poroda

Najčešći strahovi od poroda

Strah da nećete stići do bolnice na vrijeme

Žene vrlo često muči ovaj strah, osobito ako se radi o prvoj trudnoći. Važno je napomenuti kako je ovaj strah u većini slučajeva potpuno neopravdan. Iako žene priželjkuju lagan i brz porod, vrlo rijetko se te želje i ostvare. Ukoliko se vaš termin poroda jako približio, liječnik će vas naručivati vjerojatno i svakodnevno na kontrole, te ako prilikom pregleda utvrdi da ste se počeli otvarati, zadržati će vas u bolnici. Ako termin poroda još nije došao, a vi predosjećate da bi uskoro moglo doći do poroda, nema potrebe za odlaskom u bolnicu, ostanite kod kuće, pripremite torbu za bolnicu, odmarajte i pokušajte se maksimalno opustiti.

Iako je vrlo teško ostati smiren, osobito ako se radi o prvoj trudnoći, dajte sve od sebe da se ne izlažete stresu.

Nakon puknuća vodenjaka najčešće žene još imaju nekoliko sati vremena dok porod ne započne i trudovi postanu učestali. Ako je partner ili netko od prijatelja ili obitelji u blizini, nakon pucanja vodenjaka se uputite prema bolnici. Ukoliko ste sami kod kuće, nazovite svoga liječnika, objasnite mu simptome koji se pojavljuju, u kojem vremenom razmaku se javljaju trudovi i upitajte liječnika treba li nazvati hitnu pomoć kako bi vas odvezli u bolnicu. Iako je vrlo teško ostati smiren, osobito ako se radi o prvoj trudnoći, dajte sve od sebe da se ne izlažete stresu.

Strah da će doći do komplikacija pri porodu

Teško se oduprijeti strahu da postoji opasnost od nenadanih komplikacija pri samom porodu. No, nikako nemojte dopustiti da vas taj strah preuzme. Razgovarajte sa ženama u vašoj okolini koje su već rađale kako bi vas upoznale sa najbitnijim činjenicama vezanima uz porod. Morate se pripremiti na bol i napor, no ne ostavljajte u vašim mislima  prostora za paniku jer upravo stres može biti okidač za komplikacije. Ukoliko se kod trudnice pojavi pretjerani strah, organizam strah detektira kao neku opasnost i time se može zaustaviti porod. U pravilu do ozbiljnih komplikacija dolazi vrlo rijetko, te je na vama da ostanete pribrani i time sebi olakšate porod.

Strah da beba neće biti rođena zdrava

Još jedan strah koji se često budućim majkama vrzma po mislima, no u današnje vrijeme kada postoje mnogobrojni testovima kojima se već u ranoj trudnoći može utvrditi da li je dijete potpuno zdravo ili boluje od neke genetske bolesti i ovaj strah bi trebalo primiriti s ciljem smanjenja stresa. Porode izvodi stručno i osposobljeno osoblje i svakako će učiniti sve da vi i vaša beba budete dobro.

Strah od epiziotomije ili carskog reza

U borbi protiv ove vrste straha vodite se činjenicom da je dokazano da je kod žena koje redovito izvode Kegelove vježbe znatno manji broj izvedenih epiziotomija ili pucanja međice prilikom poroda i jednostavno- vježbajte! Strah od carskog reza prevladajte činjenicom da se carski rez izvodi tek ako se utvrdi da će vaginalni porod previše iscrpiti ženu ili ako se utvrde razlozi zbog kojih bi porod trebalo ubrzati kako ne bi bilo posljedica za vas i dijete. Stoga, carski rez gledajte kao nešto što se izvodi kako bi vi i dijete bili dobro.

Strah od boli

Nažalost, nijedna žena na svijetu nije rodila bez bolova, tako da nema smisla zavaravati se da ćete upravo vi biti prva takva. Mnoge žene sa vrlo niskim pragom boli svjedoče kako, koliko god porod bolan bio, sva ta bol se zaboravi kada prvi puta primite svoje dijete u naručje. Vodite se ovime i u prvom planu imajte taj trenutak kada ćete konačno moći zagrliti svoju dugo iščekivanu prinovu.

Strah da nećete moći nositi teret roditeljstva

Naravno, biti će teže nositi se i rješavati novonastale probleme ukoliko je ovo vaša prva trudnoća, no uvijek možete za savjet upitati žene iz vaše okoline koje su već rađale kako bi vam pružile riječi podrške i naravno, pomogle vam sa pokojim korisnim savjetom.

Strah od nepoznatog

Ako je ovo vaša prva trudnoća, naravno da će vas plašiti mnoštvo novosti koje sa vašom prinovom dolaze u vaš dom, no dok ste vi i vaša beba zdrave, sve ostalo će se lako riješiti. Imajte na umu da je i partner uvijek tu za vas i da će vam rado pomoći kada ćete biti potišteni i umorni.