Trudnoća.hr > Trudnoća > Pripreme za porod > Najbolji načini kako se pripremiti za prvi porod

Najbolji načini kako se pripremiti za prvi porod

  • Trudnica

Izvor fotografije: Shutterstock

Iako ni mamama koje već imaju porod iza sebe nije svejedno kada se trudnoća počne bližiti kraju, ipak je strah kod žena kojima je ovo prva trudnoća nemjerljivo izraženiji.
Danas vam donosimo savjete kako si možete pomoći i na vrijeme se pripremiti za porod!

Informirajte se na vrijeme

Idealno bi bilo o svim potencijalnim opasnostima u trudnoći educirati se prije same trudnoće. Tada ćete biti hladnije glave i mnogo smirenije ćete se moći upoznati sa svim „sumnjivim“ simptomima koji bi u trudnoći mogli ukazivati na neki problem. Ako o bolestima i problemima počnete istraživati tek prije samog poroda, za očekivati je da će neispavanost, strah od nepoznatog i potencijalne opasnosti za koje prvi put čujete vrlo vjerojatno stvoriti određenu dozu panike. A najmanje vam treba dodatan stres u posljednjim pripremama za porod.

Nastavite čitati članak niže...

Pripremite se na vrijeme

Sve što možete, pripremite na vrijeme. Ne znate hoćete li u posljednjem mjesecu trudnoće uopće moći normalno funkcionirati, pa nije poželjno neke velike pripreme poput kupovine opreme, uređenja sobe i slično ostavljati za zadnji tren. Kada sve bude spremno na vrijeme, ako se budete do samog poroda osjećali odlično, iskoristite to vrijeme za šetnje u prirodi, za što više odmora i uživanja u trudnoći.

Vjerujte samo provjerenim izvorima

Anonimne grupe, portali i forumi gotovo su uvijek prvi izbor gdje će se trudnice pokušati informirati. Potrudite se da svaki informaciju provjerite, pouzdajte se u svog liječnika i iako će vam možda izgledati kao pametovanje, slušajte i iskustva vama bliskih žena koje su već rodile. Neprovjereni izvori najčešće vam mogu samo stvoriti bespotrebnu paniku.

Osluškujte svoje tijelo

Svaka žena je drugačija i jedini pravilan način da postignete da se osjećate „blaženo“ u trudnoći jest da osluškujete želje i potrebe svog tijela, bilo da se radi o kretanju, gladi, spavanju ili nečem drugom. Ako niste to napravile do sada, sada je krajnje vrijeme da svoje potrebe stavite na prvo mjesto.

Pronađite način da pobijedite strahove

Strah da nećete moći podnijeti bol, strah da nećete prepoznati trudove ili banalni strahovi prvorotkinja poput straha da će morati izvršiti nuždu kada već budete na samom porodu, svi ovi strahovi se mogu pobijedili. Tijekom trudnoće važno je naučiti se i fokusirati na ono pozitivno. Tako i tijekom poroda pokušajte svoje misli usmjeriti na bebicu koja dolazi, a ne sam čin poroda.
Ako posumnjate tijekom trudnoće da nešto nije u redu, posjetite liječnika. Jedan uzaludan odlazak liječniku mnogo je bezazleniji nego da se živcirate danima pitanjem je li doista sve u redu s bebom.

Mame, smiješak na lice, prošetajte trbuščić obližnjim parkom, popijte omiljeno piće s najboljom prijateljicom i uživajte!