Trudnoća.hr > Trudnoća > Pripreme za porod > Kako prirodnim putem smanjiti bol tijekom poroda?

Kako prirodnim putem smanjiti bol tijekom poroda?

Mnoge trudnice žele pod svaku cijenu izbjeći uzimanje medikamenata za ublažavanje porođajne boli i olakšanje poroda, pa priželjkuju neku prirodnu pomoć kako bi porod bio što ljepše iskustvo. Donosimo vam nekoliko prirodnih načina kako možete olakšati bol:

Toplina

Terapija toplinom dokazano opušta bolne i napete mišiće, pa samim time može pomoći i prilikom porođajnih muka. Topli oblozi postavljeni na donji dio leđa, na trbuh ili prepone može pomoći trudnici. Toplina će osim opuštanja mišića potaknuti tijelo na proizvodnju svojih prirodnih analgetika.

Nastavite čitati članak niže...

Upravo zbog topline porod u vodi dobiva na svojoj popularnosti. Topla voda opušta mišiće i trudove je tada lakše podnijeti.

Pravilno disanje

Iako se o pravilnom disanju tijekom poroda neprestano govori i dalje mu se, nažalost, pridaje premalo važnosti prilikom samog poroda. Fokusirajući se na disanje rodilja će mnogo lakše podnositi trudove. Promatrajući trudove kroz disanje bit će mnogo lakše. Duboko udahnite na početku kontrakcije i postepeno polako počnite izdisati, sve dok ne osjetite da su se pluća potpuno ispraznika zrakom.

Potom nastavite udisati na nos i izdisati na usta, pokušavajući disanjem održati ujednačenim i smirenim. Ne fokusirajte se na to koliko puta ste udahnuli i izdahnuli, već samo na to da uvijek imate dovoljno zraka.

Pravilan položaj

Uhladnim bolničkim prostorijama nije se lako osjećati ugodno, no kako biste što lakše podnijeli trudove pokušajte sjedeći ili ležeću položaj učiniti što udobnijim. Okružite se jastucima i pokušajte pronaći položaj u kojem je bol izdrživa. Ako imate tu mogućnost, uživajte u omiljenoj glazbi ili televizijskoj seriji.

Osim ako ste vrlo umorni, ležanje na leđima nije idealan položaj tijekom poroda. Ležanjem možete usporiti kontrakcije, produžiti porod, ali i osjećati bol još snažnije nego kada ste u pokretu. Kako porod bude napredovao, a vi budete preumorni za kretanje, ležanje na boku bit će najbolji izbor. Moći ćete odmoriti, a da će pritom zdjelica biti oslobođena pritiska. Ako je vaša beba okrenuta na zadak, ova pozicija može joj olakšati da se okrene za porod. Kružite bokovima jer tako možete bebu potaknuti na spuštanje u porođajni kanal.

Masaža

Masaža ramena može pomoći opustiti se, dok masaža donjeg dijela leđa prilikom kontrakcija može bitno olakšati ženi trudove. Recite partneru što vam najviše odgovara kako bi vam mogao pomoći.