Trudnoća.hr > Trudnoća > Pripreme za porod > Dijete na zadak-Vježbe za okretanje bebe

Dijete na zadak-Vježbe za okretanje bebe

Izvor fotografije: Lana Novotna

Fotografije: Lana Novota, mag. kineziologije

Položaj vaše bebe se do 30- og tjedna često mijenja, a konačni položaj zauzima negdje između 36-og i 38-og tjedna iako se u vrlo rijetkim slučajevima može okrenuti i kasnije.

Kada govorimo o tzv. pravilnom položaju fetusa misli se na položaj kada je dijete okrenuto glavom prema dolje, odnosno kad vodi glavica. Kod položaja zatkom, glavica se ne nalazi u gornjem dijelu trbuha, ispod rebara i porod u ovim uvjetima je mnogo teži ili se pristupa carskom rezu. Statistički podaci pokazuju da je svega 7% beba između 37-og i 41-og tjedna okrenuto zatkom, dok je taj podatak mnogo viši između 22-og i 25-og tjedna (33%).

Nastavite čitati članak niže...

U slučaju da je dijete okrenuto na zadak, možete ga na razne načine potaknuti da se okrene prije poroda. Postoje vježbe za koje se vjeruje da mogu potaknuti okretanje. Preporučuje se plivanje zbog toga što održava tijelo i zdjelicu opuštenima, šetnja i nekoliko jednostavnih vježbi i njihovih varijacija koje možete raditi kod kuće.

 

O tome da li ove vježbe djeluju, odnosno njihova uspješnost ne može se sa sigurnošću potvrditi jer se dijete može i spontano okrenuti. Na You Tube kanalu – Habitus by Lana možete pogledati video s vježbama https://www.youtube.com/watch?v=eHR8fvYqoiM&t=52s

Na kanalu možete pronaći vježbe za trudnice po tjednima u koje su uklopljene sve varijacije ovih vježbi, ali i vježbe koje će imati velike beneficije za trudnice. https://www.youtube.com/channel/UC2hKy6ikDbGxzCj9nI_HZXQ?view_as=subscriber

 

Lana Novota, mag. Kineziologije

YOU TUBE KANAL : https://www.youtube.com/channel/UC2hKy6ikDbGxzCj9nI_HZXQ/videos?view_as=subscriber

INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/lana.novota/?hl=hr

FACEBOOK:

https://web.facebook.com/Pravilno-dr%C5%BEanje-Habitus-by-Lana-720599384771077/?ref=settings