Trudnoća.hr > Trudnoća > Prehrana za trudnice > Što ne jesti u trudnoći

Što ne jesti u trudnoći

Donosimo vam popis namirnica i način njihove pripreme koji nisu preporučljivi za konzumaciju u trudnoći i namirnice koje je svakako poželjno konzumirati.

Svu hranu bi trebalo konzumirati svježu, pripremljenu kod kuće kako bi u potpunosti bili sigurni u porijeklo svih sastojaka.

Napitci

Svakako se preporuča izbjegavanje alkohola u  trudnoći, kao i nepasterizirano mlijeko i više od 200mg kofeina dnevno.

  • šalica espreso kave:  40-100 mg
  • šalica instant kave: 35-110 mg
  • šalica čaja: 30-50 mg

U umjerenoj dozi, vodeći računa o razini kofeina smije se konzumirati čaj, energetski napitci, bezalkoholna pića, kava(po mogućnosti bez kofeina) i sladoled. Ukoliko radite svježe sokove od cijeđenog voća, svakako voće temeljito operite prije cijeđenja.

Nastavite čitati članak niže...

Riba

Nikako se ne preporučuje,osobito u trudnoći, konzumirati dimljenu,usoljenu ili kiseljenu ribu, sirovu ili nedovoljno kuhanu ribu, školjke te ribe sa visokim postotkom žive kao što su skuša,morski pas, sabljarka i slične. Ribu koja se konzumira je potrebno termički obraditi na barem 62 stupnja celzijusa.

Jaja

Jaja se preporučuju jesti u potpunosti kuhana/pečena. Potrebno je izbjegavati sve verzije hrane koje u sebi sadrže termički neobrađena jaja kao što su razni umaci domaće izrade, poput majoneze te sve vrste kolača koji se ne peku, a u sebi sadrže jaja.

Sir

Pri kupnji sira obavezno provjeriti na etiketi da li je sir proizveden od pasteriziranog mlijeka. Nikako se ne preporučuje konzumirati nepasterizirane sireve kao što su feta sir i razni sirevi sa plemenitom plijesni.

Meso i perad

Preporučuje se upotreba termometra hrane pri pripremi mesa u vrijeme trudnoće. Meso koje se konzumira u trudnoći bi trebalo biti u potpunosti kuhano/ pečeno. Čak nisu ni preporučljivi suhomesnati proizvodi koji nisu termički obrađeni.

Ostale namirnice

Trebalo bi izbjegavati sve unaprijed pripremljene salate , osobito ako nisu čuvane na hladnom i ako sadrže jaja,plodove mora ili pršut. U pravilu bi svu hranu trebalo konzumirati svježu, napravljenu kod kuće kako bi u potpunosti bili sigurni u porijeklo svakog pojedinog sastojka. Salatu, voće i povrće prije kozumiranja treba temeljito oprati i oguliti.