Trudnoća.hr > Trudnoća > Prehrana za trudnice > Koju hranu i piće izbjegavati u trudnoći

Koju hranu i piće izbjegavati u trudnoći

Kava

U trudnoći možete i dalje uživati u vašoj jutarnjoj kavi i popratnim ritualima, no imajte na umu da se ne preporučuje veći unos od 200mg kofeina u trudnoći. Naime, radi se dozvoljenom ispijanju dvije šalice instant kave ili jedne šalice turske kave dnevno. Preveliki unos kofeina u trudnoći može povećati opasnost od prijevremenog poroda ili rođenja djeteta sa niskom porođajnom težinom. Svakako imajte na umu da neka gazirana pića i čaj sadrže određene doze kofeina.

  • šalica espreso kave:  40-100 mg
  • šalica instant kave: 35-110 mg
  • šalica čaja: 30-50 mg

Alkohol

U prva tri i zadnja dva mjeseca trudnoće preporučuje se potpuno izbjegavanje alkohola. Dozvoljeno je popiti čašu vina, no neka to bude više iznimka nego pravilo jer redoviti unos alkohola znatno povećava opasnost od prijevremenog poroda, gestacijske hipertenzije te vrlo niske porođajne težine djeteta.

Nastavite čitati članak niže...

Kakao i čokolada

Imajte na umu da sve namirnice u kojima su sadržani kakao ili čokolada sadrže visoke količine teobromina koji ima sličan učinak na organizam kao unos kofeina.

Jaja

Izbjegavajte hranu koja u sebi sadrži jaja koja nisu termički obrađena.

Riba

Konzumiranje ribe u trudnoći je vrlo zdravo, no svakako izbjegavajte onu koja nije termički obrađena poput usoljene, ukiseljene ili dimljene ribe.

Sirevi

Iako je sir vrlo dobar izvor kalcija, neke vrste bi trebalo izbjegavati u trudnoći. Prvenstveno se misli na sirove sa plemenitom plijesni koji sadrže bakteriju listerija koja može naštetiti vašem nerođenom djetetu te izazvati bolest poznatu kao listerioza. Ona može biti popraćena simptomima nalik gripi, no najčešće se simptomi ni ne pojavljuju. Osim sirova sa plemenitom plijesni, preporučuje se izbjegavati i sve mliječne proizvode koji nisu pasterizirani jer također mogu dovesti do listerioze.