Trudnoća.hr > Trudnoća > Prehrana za trudnice > Folna kiselina u trudnoći

Folna kiselina u trudnoći

Što je folna kiselina?

Folna kiselina je jedan od 8 oblika vitamina B, poznat i kao vitamin B9. Njezin zadatak je pretvarati unesenu hranu u energiju. Najbolje je unositi folnu kiselinu kroz zdravu i reguliranu prehranu, no ukoliko želite zatrudnjeti preporučuje se dodatan unos putem tableta. Tijelo ju ne može samo proizvesti, a i vodotopiva je te se stoga sav neiskorišten dio folne kiseline izlučuje iz organizma mokrenjem. Folna kiselina hrani kosu, kožu i nokte se održava zdravim naš živčani sustav, mozak i jetru.

Najbolji izvor folne kiseline je upravo u zdravoj prehrani, te stoga muškarcima, djeci i ženama koje nisu u reproduktivnoj fazi je sasvim dovoljna količina folne kiseline unesena putem zdrave i uravnotežene prehrane.

Nastavite čitati članak niže...

Trudnicama se savjetuje dodatno uzimanje folne kiseline putem dodataka prehrani u periodu kada se pripremaju za trudnoću i do 12. tjedna trudnoće. Razlog tome je potreba za folnom kiselinom kako bi se fetus pravilno razvijao. U nedostatku iste može doći do oštećenja neutralne cijevi čime djetetov živčani sustav ostaje nerazvijen.  U najgorem slučaju može doći do rascjepa gornje usne, rascjepa kralježnice (Spina bifida) ili nekih sličnih malformacija ploda.

Vitamini skupine B

Ukoliko se dodatno uzima isključivo folna kiselina, moguće je da dođe do neravnoteže kod količine vitamina skupine B te se stoga savjetuje uzimati ih zajedno sa folnom kiselinom. Upravo iz tog razloga danas postoji nebrojeno mnogo vrsta prenatalnih multivitaminskih pripravaka namijenjenih upravo trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću koji sadrže sve potrebne vitamine i minerale.

Doziranje i period uzimanja folne kiseline

Prije početka uzimanja folne kiseline svakako se posavjetujte sa vašim obiteljskim liječnikom ili ginekologom. Oni će vas uputiti na to koliko često i koju količinu folne kiseline bi trebali uzimati. Naravno, ne zaboravite na zdravu prehranu bogatu mineralima, vitaminima i naravno, folnom kiselinom. U većini slučajeva se ženama savjetuje uzimanje oko 400 mikrograma (mcg) folne kiseline dnevno i to od trenutka kada počnu raditi na tome da zatrudne, pa sve do 13. tjedna trudnoće. Naravno, ukoliko nastavite uzimati folnu kiselinu i tokom cijele trudnoće ona neće naštetiti ni vama ni vašoj bebi, no o tome se svakako posavjetujte sa liječnikom.

 

Dodatna potreba za folnom kiselinom

Ukoliko liječnik utvrdi da vam je iz nekog razloga potrebna znatno veća količina folne kiseline on će vam preporučiti uz prenatalne vitamine i dodatne doze folne kiseline kao lijek (obično je to dodatnih 5mg dnevno). Razlozi za davanje dodatnih tableta folne kiseline su obično ako ste u prethodnoj trudnoći imali bebu sa oštećenom neutralnom cijevi, ako uzimate određene lijekove koji otežavaju apsorpciju folne kiseline u organizmu, ako bolujete od dijabetesa ili je vaš indeks tjelesne mase veći od 30. Dugotrajne dijete, neuravnotežena prehrana, konzumacija alkohola i pušenje su isto tako razlog za posezanjem za dodatnom količinom folne kiseline.

Namirnice koje sadrže folnu kiselinu

Najbolji izvor folne kiseline je upravo u zdravoj prehrani, te stoga muškarcima, djeci i ženama koje nisu u reproduktivnoj fazi je sasvim dovoljna količina folne kiseline unesena putem zdrave i uravnotežene prehrane. Najčešći izvori su zeleno lisnato povrće, mahunarke, leća, kelj, brokula, soja, jaja, meso, riba i mliječni proizvodi, naranče, repa, avokado, šparoge i teleće jetrice.