Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Uzimanje fluora u trudnoći

Uzimanje fluora u trudnoći

Kada saznate da ste trudni trebalo bi obaviti prvi posjet stomatologu. On će vas pregledati, obavijestiti o eventualnoj potrebi za sanacijom, educirati o pravilnoj higijeni usne šupljine, prehrani i uputiti vas u najbolju prevenciju karijesa kod vas i vašeg djeteta.

Razvoj zuba počinje u embrionalnom razvoju, već u 6.tjednu trudnoće. Smatra se da su fluor odnosno fluoridi od ključnog značaja za mineralizaciju tvrdih zubnih tkiva i kosti gdje se i nalazi 99% ukupne količine fluora u organizmu. Dio stručne literature upućuje da je unos fluora u organizam tijekom mineralizacije zubi važan jer se u tom periodu fluoridi ugrađuju u apatitsku mrežicu zubi, a to im daje antikarijesno svojstvo i smanjuje topljivost kristala cakline.

Nastavite čitati članak niže...

Danas na tržištu postoje tablete s fluorom koje se otapaju u ustima i koje se preporučuju trudnicama da ih uzimaju u svrhu prevencije karijesa djeteta. Te tablete mogu biti samo dodatna pomoć oko brige za oralno zdravlje vašeg djeteta i one nemaju nikakve nuspojave ako se uzimaju točno po uputama stomatologa.

Oko utjecaja fluora na zdravlje zubi postoji i suprotno stručno mišljenje. Drugi dio stručnjaka smatra kako fluor djeluje primarno u izravnom kontaktu s površinom zuba, odnosno da najbolje štiti zube kada ih se direktno namaže s fluorom. Smatraju kako onaj ugrađen u caklinu zuba nema značajniji učinak. Topikalna primjena fluora, odnosno redovito premazivanje zubi djeteta fluorom, omogućava stvaranje spoja na površini cakline zuba koji štiti zub od karijesa i može pomoći pri nadoknađivanju već izgubljenih minerala.

Bez obzira da li uzimali fluor u trudnoći ili ne od ključne važnosti za zdravlje zubi vašeg djeteta je pravovremeno uvođenje higijene. Ništa od dodatnih sredstava za očuvanje zdravlja zubi koji danas postoje na tržištu ne mogu pomoći ako se zube redovito ne pere i ako se ne odlazi na redovite preglede kod stomatologa. Ali isto tako ne postoji bojazan da mogu naštetiti vama ili vašem djetetu.

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar