Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Ultrazvuk

Ultrazvuk

Što je ultrazvuk i kako se izvodi?

Prenatalni ultrazvuk je dijagnostički test koji prenošenjem visokih frekvencija zvučnih valova stvara vizualnu sliku vaše bebe i okolnih organa smještenih u zdjelici. Najčešća upotreba ultrazvuka je u svrhu kontrole djetetova razvoja i rasta. Ukoliko trudnica boluje od povišenog tlaka, dijabetesa ili nekih drugih ozbiljnijih bolesti, liječnik će vjerojatno preporučiti nešto češće odlaske na ultrazvuk nego što je to kod zdravih trudnica. Sam ultrazvuk u pravilu ne traje duže od 20-ak minuta, osim ako postoje sumnje da nešto nije u redu.

Tijekom redovitih ultrazvučnih pregleda vaš liječnik će kontrolirati:

  • rad srca vaše bebe, broj otkucaja
  • veličinu bebe
  • nosite li jedno ili više djece
  • položaj posteljice
  • količinu plodne vode/amnionske tekućine
  • anatomiju bebe kako bi se utvrdilo ukoliko postoje kakve anomalije
  • otkrivanje spola djeteta

Ultrazvuk u prvom tromjesečju

U prvom tromjesečju ultrazvuk se izvodi kako bi se potvrdila trudnoća ili ako postoje neke sumnje za moguće komplikacije kao što su pobačaj, izvanmaternična ili molarna trudnoća ili kako bi se utvrdila točna starost ploda i provjerilo da li je sve u redu u slučaju da nosite blizance ili više djece i o koliko se točno djece radi.

Nastavite čitati članak niže...

Ukoliko trudnica boluje od povišenog tlaka, dijabetesa ili nekih drugih ozbiljnijih bolesti, liječnik će preporučiti češće odlaske na ultrazvuk.

Najčešći simptom koji nam ukazuje na mogući pobačaj je krvarenje koje će liječniku biti razlog za hitnu provjeru stanje djeteta. Ukoliko je nakon 7. tjedna trudnoće sa plodom sve u redu i putem ultrazvuka već možemo jasno čuti otkucaje djetetova srca, šanse da će dijete preživjeti su gotovo stopostotne. Isto tako, vaginalno krvarenje može ukazivati i na molarnu ili izvanmaterničnu trudnoću, a obje od navedenih u svim slučajevima dovode neizbježno do uklanjanja ploda.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju

Ultrazvuk u drugom tromjesečju se provodi kako bi se otkrio spol djeteta ukoliko roditelji žele znati spol prije samog rođenja te kako bi se utvrdilo razvija li se beba pravilno.

Ultrazvuk u trećem tromjesečju

Ultrazvuk u trećem tromjesečju se provodi kako bi se ukoliko postoji vaginalno krvarenje utvrdilo zbog čega do njega dolazi. U ovoj fazi trudnoće to može upućivati na probleme sa posteljicom. Ostali razlozi za provođenje ultrazvuka u ovo periodu su i radi provjere kako se beba razvija i raste, da li je količina amnionske tekućine uredna, ukoliko patite od dijabetesa ili povišenog krvnog tlaka kako bi se provjerilo utječe li to na dijete i ukoliko postoje komplikacije zbog kojih ćete biti primorani na carski rez kako bi se na vrijeme krenulo sa pripremama za carski rez i omogućilo djetetu da se što brže razvije prije poroda.

Ukoliko kod djeteta postoji problem sa srčanim ritmom može se započeti sa liječenjem dok je dijete još u trbuhu.

3D/4D ultrazvuk

Dok nam 3D ultrazvuk pokazuje veoma realističnu sliku djeteta, 4D ultrazvuk uključuje i praćenje pokreta djeteta. Iako se smatra da su 3D i 4D ultrazvuk pošast modernog doba i liječnicima je putem njih lakše prepoznati ukoliko ima kakvih neuroloških problema u razvoju djeteta. Oni se mogu izvoditi od 18. do 22. tjedna trudnoće(neki izvori smatraju da je moguće izvesti 3D/4D ultrazvuk sve do 25 tjedna). Uz veoma kvalitetne uređaje za ovaj pregled potreban je i veoma iskusan liječnik. No sve vam to neće puno značiti ukoliko vam vaša beba okrene leđa na ultrazvuku. Upravo zbog položaja djeteta kada su okrenuti ili drže ruke na licu ovi pregledi se znaju odužiti kako bi se dijete okrenulo. Svaki roditelj je zasigurno spreman čekati da vidi kako se njegovo dijete već u trbuhu mršti, sisa palac, smije se ili zijeva.

Što učiniti ukoliko ultrazvuk pokaže da postoje problemi sa djetetom?

Iako se to događa veoma rijetko, svakako treba korisnim, a ne tragičnim shvatiti informacije da nešto nije u redu. Ukoliko kod djeteta postoji problem sa srčanim ritmom, može se odmah započeti sa liječenjem, dok je dijete još u trbuhu. U slučaju problema mokraćnog sustava, moguće je već u ovoj fazi izvesti operaciju na djetete. Ukoliko se radi o nekim većim urođenim manama, svakako je korisno znati to na vrijeme kako bi se i psihički pripremili na roditeljstvo i na činjenicu da će vaše dijete zahtijevati posebnu skrb.