Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Spontani pobačaj

Spontani pobačaj

Što je spontani pobačaj?

Spontanim pobačajem se smatra svaki neželjeni gubitak ploda do 20. tjedna trudnoće, odnosno sve do djetetove težine od 500g. Više od 80 posto gubitaka djeteta se dogodi u prvih 12 tjedana trudnoće kada to još ne predstavlja veliku opasnost za majku i njezino zdravlje. Česti su pobačaji vrlo kratko nakon oplodnje jajašca za koje ni same žene najčešće ne znaju jer menstruacija dolazi na vrijeme jer se od oplodnje do sljedećeg ciklusa organizam već stabilizirao. Često do tako ranog pobačaja dolazi jer se tijekom putovanja u maternicu plod izgubi.

Zbog čega dolazi do spontanog pobačaja?

Većina pobačaja do kojih dođe u sasvim ranoj trudnoći uzrokovana je ranim kromosomskim anomalijama. Drugi slučaj je kada embrij doista i započne rasti i razvijati se, no prije nego srce počne kucati određene nepravilnosti uništavaju embrij. Svakim tjednom trudnoće kako je dijete sve snažnije opasnosti od pobačaja su sve manje.

Nastavite čitati članak niže...

Koji su rizični čimbenici?

  • godine su veoma bitan faktor (što je žena koja pokušava začeti starija, to su i veće šanse,kako za komplikacije u trudnoći, tako i za pobačaj)
  • ukoliko ste već imali spontane pobačaje, veće su šanse da će se ponoviti nego kod žena koje su normalno iznijele prethodnu trudnoću
  • urođene bolesti maternice, genetske bolesti u vašoj ili partnerovoj obitelji ili imunološke bolesti povećavaju rizik od pobačaja
  • konzumiranje previše kave, alkohola i pušenje
  • razne infekcije i spolne bolesti
  • lijekovi- svakako se prije uzimanja bilo kakvog lijeka posavjetujte sa vašim liječnikom
  • stručnjaci pretilost povezuju sa povećanim rizikom od pobačaja

Prvi simptomi mogućeg pobačaja

Krvarenje i snažni bolovi u trbuhu svakako su najčešći pokazatelji da sa djetetom nešto nije u redu. No, kod nekih žena ne dođe do krvarenja ni bolova nego se tek pri sljedećem natalnom pregledu utvrdi da djetetovo srce ne kuca. Čak i bez ovih simptoma ako samo posumnjate da nešto nije u redu, svakako se odmah javite liječniku  kako bi bili sigurni da je sa djetetom sve u redu. Spolni odnosi u trudnoći nikako nemogu izazvati pobačaj, no ukoliko posumnjate da nešto nije u redu i ako se pojave neki simptomi svakako se suzdržavajte od seksa dok se ne utvrdi da je sa bebom sve u redu.

Nakon prirodnog izlaska tkiva ili s druge strane kiretaže nekoliko dana možete osječati grčeve poput onih menstrualnih i krvariti.

Pobačaj se prema raznim simptomima može promatrati u više faza. Prvu fazu smo već naveli, ona je sam period u kojem sumnjate na pobačaj. Pobačaj u toku se manifestira mnogo obilnijim krvarenjem i snažnim bolovima, može doći i do nesvjestice i mučnina, no najprepoznatljiviji je po dijelovima placente koji izlaze i nalikuju na komadiće jetre. Nepotpuni pobačaj je faza u kojoj je do pobačaja već došlo, no još uvijek u maternici postoje dijelovi placente te se kako nebi došlo do infekcija žena u tom stadiju podvrgava  kiretaži. Pobačaj završava u trenu kada je maternica očišćena i krvarenje prestalo.  Ponavljanim (habitualnim) pobačajem se smatra ukoliko ste imali više od 2 spontana pobačaja za redom.

Što je kiretaža?

Kiretaža je postupak koji se izvodi nakon pobačaja kako bi se uklonio ostatak zaostalog tkiva iz maternice i time se spriječilo izrazito obilno krvarenje i moguće infekcije. Najčešće se izvodi pod lokalnom anestezijom, no ukoliko žena ima velik strah od postupka, moguće je primjeniti i potpunu anesteziju. Kao prije svake operacije, mora se doći natašte i bez unošenja tekućine nakon prethodne večeri. Ukoliko sve protekne u redu, žena se nakon kiretaže odmah pušta kući, no prva 24 sata je potrebno imati nekoga uz sebe za slučaj da iznenada počnete krvariti ili se osjećati loše te je nužno strogo mirovanje. Kada anestezija započne djelovati počinje se sa dilatacijom (pomoću intrumenata se širi grlić maternice). Kada je grlić maternice raširen uvodi se kireta kojom se struže sluznica maternice ili plastična cjevčica kroz koju se zaostalo tkivo izvlači.

Što nakon spontanog pobačaja?

Nakon prirodnog izlaska tkiva ili s druge strane kiretaže nekoliko dana možete osječati grčeve poput onih menstrualnih i krvariti. Svakako koristite higijenske uloške, nikako tampone jer možda ima još komadića zaostalog tkiva koji moraju izaći, a korištenje tampona bi moglo dovesti do infekcije. Ukoliko počnete osjećati neizdrživu bol ili ako krvarenje postane obilno, svakako se odmah javite liječniku.

Kada ćete ponovno biti spremni na trudnoću je u potpunosti individualne naravi. Svaka žena nakon spontanog pobačaja osjeća tugu i šok. Ne zatvarajte se u sebe, podijelite svu tugu sa partnerom. Ukoliko smatrate da je to potrebno, potražite psihološku pomoć.

Kada krvarenje prestane sljedeće možete očekivati kroz četiri tjedna. Iako već nakon prve menstruacije možete normalno zatrudnjeti, najčešće se upravo zbog emocionalnih razloga savjetuje da se sa ponovnom trudnoćom malo pričeka. Kada ćete ponovno biti spremni na trudnoću je u potpunosti individualne naravi. Svaka žena nakon spontanog pobačaja osjeća tugu i šok, ukoliko smatrate da ćete ju teško sami prebroditi, podijelite sve što vas muči sa partnerom. Čak i ako vam neće moći pomoći, svakako će vas znati saslušati. Ako smatrate da je potrebno, obratite se psihologu za pomoć.

Nastavite čitati članak niže...