Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Prvi pregled u trudnoći

Prvi pregled u trudnoći

Izvor fotografije: Ginecej

Očekivanje djeteta je iznimno uzbudljivo iskustvo. S onim što današnja znanost nudi, možete utjecati na dobar životni start djeteta, čak i prije nego što je dijete rođeno.

Uravnotežena i kvalitetna prehrana važna je tijekom planiranja trudnoće, a osobito u prvom tromjesečju kada se formiraju osnove svih organa ploda. Danas znamo da naš životni stil, okoliš i drugi čimbenici utječu na ishod trudnoće.

Iako mnogi faktori utječu na to hoće li dijete postati pretilo ili ne, čini se da je jedan od najvažnijih unos hranjivih tvari prije i nakon rođenja.

Prvi pregled u trudnoći najbolje je učiniti između 6-10. tjedna trudnoće. Zgodno je znati: duljina (starost) trudnoće računa se od prvog dana Vaše posljednje mjesečnice i traje 40 tjedana.

Nastavite čitati članak niže...

Na prvom pregledu učinit ćemo palpacijski pregled, PAPA test i ultrazvuk. Provjerit će se tjelesna težina i krvni tlak.
Ciljevi ultrazvučnog pregleda su provjeriti razvija li se trudnoća unutar maternice ili pak izvan maternice te koliki broj embrija imamo.

Osobito je važno učiniti pregled odmah ako se pojavljuje bol ili krvarenje te ako ste imali izvanmaterničnu trudnoću ili spontani pobačaj.

Dobit ćete upute za prehranu u trudnoći, obzirom na fiziološke i metaboličke promjene koje počinju u vašem tijelu potaknute trudnoćom i intenzivan razvoj embrija odmah u startu.

Laboratorijske nalaze: kompletnu krvnu sliku, pregled urina, određivanje šećera u krvi i provjera rada štitnjače se preporučuju svim trudnicama kako bi “milje” za razvoj embrija bio što kvalitetniji.
Vitaminski nadomjesci preporučuju se tijekom trudnoće kako pri razvoju embrija ne bi bilo deficita (Folna kiselina, Omega 3 masne kiseline, Mg, Prenatal tbl., Elevit tbl…).
U našoj zemlji su dostupni suvremeni prenatalni testovi kojima provjeravamo rizike trudnoće (preeklampsija, prijevremeni porod) i genetsku osnovu za razvoj embrija (Down sindrom, Edwardsov sindrom i Patau sindrom).

Pri prvom pregledu ginekolog će Vas provesti kroz planirani tijek trudnoće, razvoj embrija prema tjednima te pretrage koje se preporučuju ovisno o stadijima trudnoće.

 

www. poliklinika-ginecej.hr

Untitledlogo