Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Preporučeni pregledi u trudnoći

Preporučeni pregledi u trudnoći

Prvi pregled u trudnoći najbolje je učiniti između 6.-10. tjedna od posljednje menstruacije kada se utvrđuju trudnoća i njeno točno trajanje. Osim pregleda u spekulima, palpacijskog pregleda i ultrazvučnog nalaza potrebno je učiniti i PAPA test. Tada dobijete preporuku za nužne laboratorijske testove i vitaminske nadopune u trudnoći. Kod svakog pregleda trudnica se važe, mjeri joj se krvni tlak i provjeravaju proteini u urinu.

Tijekom prvih 12 tjedana dovoljno je dodatno uzimati samo folnu kiselinu, kasnije se preporučuje uzimati kompletnu vitaminsko-mineralnu formulu sadržanu u različitim pripravcima prenatalnih kapsula.

Nastavite čitati članak niže...

NIPT – neinvazivni prenatalni test, koji analizira stanica slobodne DNA iz majčine krvi može se učiniti već od 10. tjedna i snažan je pokazatelj rizika za kromosomske poremećaje fetusa kao što su trisomija 21 (Down sindrom), trisomija 18 (Edwardsov sindrom) ili trisomija 13 (Patau sindrom) i opcionalno uključuje analizu određivanja spola fetusa, te rizika za poremećaje spolnih (X,Y) kromosoma. Test je pogodan za jednoplodnu i blizanačku trudnoću.

Kod sljedećeg pregleda između 11.- 13+6 tjedna trudnoće, kada je završen razvoj osnove svih organa embrija, nužno je učiniti “probir prvog trimestra” koji obuhvaća :starosnu dob pacijentice,
ultrazvučne biljege kromosomopatija (3D “mini-anomaly scan”): nuhalni nabor, nosna kost, facijalni kut, doplerski protok kroz ductus venosus i trikuspidalna regurgitacija uz biokemijski probir (određivanje serumskih biljega PAPP-A i free ß -hCG).

Temeljem “probira prvog trimestra” omogućena je individualna procjena rizika za kromosomopatije – najčešće trisomije 21, 18 i 13. Temeljem rezultata probira prvog trimestra trudnice se svrstavaju u skupinu s niskim, srednjim i visokim rizikom, a točnost probira prvog trimestra se procjenjuje na 90 – 95%.

Svim trudnicama koje spadaju u skupinu s visokim rizikom savjetuje se kariotipizacija – biopsija korionskih resica (CVS) ili punkcija plodne vode (amniocenteza) i određivanje fetalnog kariotipa, odnosno broja i izgleda kromosoma bebe.

Trudnicama koje spadaju u srednju skupinu rizika preporučuje se učiniti NIPT, a trudnice koje spadaju u nisku skupinu rizika za kromosomopatije nije potrebna dalja obrada u toj fazi trudnoće.

U 20. tjednu trudnoće slijedi “anomaly scan” – (3D/4D) ultrazvučni pregled pri kojem se detaljno prati fetalna anatomija i otkrivaju eventualne strukturne abnormalnosti fetusa.

Test opterećenja šećerom (OGTT) potrebno je učiniti nakon 26. tjedna trudnoće kod populacije trudnica koje nemaju povećani rizik za poremećaj metabolizma glukoze, u protivnom ga je potrebno učiniti i ranije.

Obrisak rodnice i perineuma na ß-hemolitički streptokok nužno je učiniti u pripremi za porod.. Prijenos ove bakterije na novorođenče za vrijeme poroda može dovesti do nastanka rane forme novorođenačke sepse. U slučaju pozitivnog nalaza trudnica će za vrijeme poroda intravenski dobiti jednokratna dozu antibiotika, kako bi se najučinkovitije spriječio prijelaz ove bakterije na novorođenče.

Trudnoca.hr Webshop vam daruje Cam hranilicu Campione!

 

Maja Gudelj, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije

Poliklinika Ginecej, Strojarska 28, Zagreb

www. poliklinika-ginecej.hr

Untitledlogo