Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Preporučeni pregledi u trudnoći

Preporučeni pregledi u trudnoći

Prvi pregled u trudnoći najbolje je učiniti između 6.-10. tjedna od posljednje menstruacije kada se utvrđuju trudnoća i njeno točno trajanje. Osim pregleda u spekulima, palpacijskog pregleda i ultrazvučnog nalaza potrebno je učiniti i PAPA test. Tada dobijete preporuku za nužne laboratorijske testove i vitaminske nadopune u trudnoći. Kod svakog pregleda trudnica se važe, mjeri joj se krvni tlak i provjeravaju proteini u urinu.

Tijekom prvih 12 tjedana dovoljno je dodatno uzimati samo folnu kiselinu, kasnije se preporučuje uzimati kompletnu vitaminsko-mineralnu formulu sadržanu u različitim pripravcima prenatalnih kapsula.

Nastavite čitati članak niže...

NIPT – neinvazivni prenatalni test, koji analizira stanica slobodne DNA iz majčine krvi može se učiniti već od 10. tjedna i snažan je pokazatelj rizika za kromosomske poremećaje fetusa kao što su trisomija 21 (Down sindrom), trisomija 18 (Edwardsov sindrom) ili trisomija 13 (Patau sindrom) i opcionalno uključuje analizu određivanja spola fetusa, te rizika za poremećaje spolnih (X,Y) kromosoma. Test je pogodan za jednoplodnu i blizanačku trudnoću.

Kod sljedećeg pregleda između 11.- 13+6 tjedna trudnoće, kada je završen razvoj osnove svih organa embrija, nužno je učiniti “probir prvog trimestra” koji obuhvaća :starosnu dob pacijentice,
ultrazvučne biljege kromosomopatija (3D “mini-anomaly scan”): nuhalni nabor, nosna kost, facijalni kut, doplerski protok kroz ductus venosus i trikuspidalna regurgitacija uz biokemijski probir (određivanje serumskih biljega PAPP-A i free ß -hCG).

Temeljem “probira prvog trimestra” omogućena je individualna procjena rizika za kromosomopatije – najčešće trisomije 21, 18 i 13. Temeljem rezultata probira prvog trimestra trudnice se svrstavaju u skupinu s niskim, srednjim i visokim rizikom, a točnost probira prvog trimestra se procjenjuje na 90 – 95%.

Svim trudnicama koje spadaju u skupinu s visokim rizikom savjetuje se kariotipizacija – biopsija korionskih resica (CVS) ili punkcija plodne vode (amniocenteza) i određivanje fetalnog kariotipa, odnosno broja i izgleda kromosoma bebe.

Trudnicama koje spadaju u srednju skupinu rizika preporučuje se učiniti NIPT, a trudnice koje spadaju u nisku skupinu rizika za kromosomopatije nije potrebna dalja obrada u toj fazi trudnoće.

U 20. tjednu trudnoće slijedi “anomaly scan” – (3D/4D) ultrazvučni pregled pri kojem se detaljno prati fetalna anatomija i otkrivaju eventualne strukturne abnormalnosti fetusa.

Test opterećenja šećerom (OGTT) potrebno je učiniti nakon 26. tjedna trudnoće kod populacije trudnica koje nemaju povećani rizik za poremećaj metabolizma glukoze, u protivnom ga je potrebno učiniti i ranije.

Obrisak rodnice i perineuma na ß-hemolitički streptokok nužno je učiniti u pripremi za porod.. Prijenos ove bakterije na novorođenče za vrijeme poroda može dovesti do nastanka rane forme novorođenačke sepse. U slučaju pozitivnog nalaza trudnica će za vrijeme poroda intravenski dobiti jednokratna dozu antibiotika, kako bi se najučinkovitije spriječio prijelaz ove bakterije na novorođenče.

 

Maja Gudelj, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije

Poliklinika Ginecej, Strojarska 28, Zagreb

www. poliklinika-ginecej.hr

Untitledlogo