Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Posjeti stomatologu tijekom trudnoće

Posjeti stomatologu tijekom trudnoće

Ako planirate trudnoću bilo bi najbolje prije nego zatrudnite obaviti stomatološki pregled kako bi vas stomatolog savjetovao o najboljem načinu higijene usne šupljine tijekom trudnoće i sanirao sve što je eventualno potrebno. Ako pregled ne obavite prije trudnoće svakako bi prvi posjet trebali napraviti što je ranije moguće na početku trudnoće.Prvi posjet je uvijek rezerviran za pregled usne šupljine, prezentiranje zatečenog stanja, profesionalnog čišćenja zubi te edukacije trudnice.

Idući pregled trebao bi biti u 4.mjesecu trudnoće kada se ponavlja profesionalno čišćenje zubi, odnosno uklanjanje zubnog kamenca, i kontrolira stanje u usnoj šupljini. Zbog hormonalnih promjena u tijelu, zubno meso sklono je upali. Ako je upaljeno postane bolno zbog čega se zubi dobro ne očetkaju jer postoji strah da će se time ozlijediti osjetljivo zubno meso. Naslage se počinju gomilati i upala se povećava. Upravo kako bi se to izbjeglo potrebno je posjetiti stomatologa koji će vam pokazati pravilnu tehniku pranja zubi i profesionalno vam očistiti tvrde i meke naslage na zubima.

Nastavite čitati članak niže...

Redovito odlaženje stomatologu i za vrijeme trudnoće činite dobro za sebe i za svoje dijete te izbjegavate „gubitak“ zuba u trudnoći. Postoji naredna izreka koja govori: „svaka trudnoća-jedan zub manje“. Uz pojačanu kontrolu i higijenu to se ne može dogoditi.

Kontrole je dobro raditi svaka 3 mjeseca. Ako je koji zub ipak potrebno sanirati, to se može obaviti bez straha od bilo kakvih posljedica. Popravljanje zubi u trudnoći obavlja se regularno kao i inače, te je primjena anestetika dozvoljena. Anestezija se aplicira lokalno te nikako ne može doći do ploda, a bol koji se javlja, ako je ne primijenimo anesteziju, uzrokuje stres koji može utjecati na dijete.

Izbjegavati bi se trebalo samo rentgensko slikanje zubi i primjena antibiotika (posebno tetraciklina), naravno ako to nije nužno. Stoga naglašavam kako bi tijekom trudnoće posjeti stomatologu trebali biti učestaliji, a higijena usne šupljine pravilna i pojačana. Zdravlje vaših usta bitno je ne samo za vas nego i za vaše dijete. Izaberite stomatologa u kojeg ćete imati povjerenja i kojeg ćete moći posjećivati bez imalo straha i stresa.

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar