Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Kontrakcijski stres test

Kontrakcijski stres test

Što je kontrakcijski stres test?

Kontrakcijski test, odnosno oksitocinski test radi se kako bi se utvrdilo kako dijete reagira na stezanje maternice. Kontrakcijski test je dio samog non-stress testa (CTG-a). Preporuča se da se pomokrite prije samog pregleda jer se pregled ponekad zna odužiti dok čekate djetetovu aktivnost. Tijekom pregleda ležite na lijevom boku sa pričvršćena dva mala uređaja na trbuhu od kojih jedan mjeri kontrakcije maternice,a drugi pokrete i otkucaje djetetova srca. Kako se tijekom kontrakcije usporava dotok krvi i kisika do djeteta, ovim testom se mjeri imali li u posteljici dovoljno krvi i kisika kako bi dijete bez teškoća mogli normalno disati i za vrijeme kontrakcije.

Kako se tijekom kontrakcije usporava dotok krvi i kisika do djeteta, ovim testom se mjeri imali li u posteljici dovoljno krvi i kisika kako bi dijete bez teškoća mogli normalno disati i za vrijeme kontrakcije.

Nastavite čitati članak niže...

Ako je sa posteljicom i djetetom sve u redu kada krene kontrakcija djetetovi otkucaji srca će ostati probližno isti. Ukoliko dođe do usporavanja djetetovih otkucaja srca to ukazuje na vjerojatnost da sa posteljicom nešto nije u redu. Neki liječnici čak preporučuju neuzimanje hrane i tekućine do osam sati prije samog testa za slučaj da se utvrde komplikacije i da ćete biti poslani na carski rez. Kako bi se vidjelo kako dijete reagira za vrijeme kontrakcija, često se trudnici daje potrebna doza oksitocina(Pitocin) koji stimulira trudove, no kako se daje u maloj količini ti trudovi nakon same pretrage nestaju. Potrebno je strogo kontrolirati i pravilno procjeniti koliko oskitocina (Pitocina) je potrebno kojoj trudnici. Kada test bude gotov, ostat ćete na promatranju dok kontrakcije u potpunosti ne nestanu.

Koji su poželjni rezultati testa kako bi znali da je sa djetetom sve u redu?

Ako otkucaji djetetova srca ostaju isti i za vrijeme same kontrakcije, to znači da je sa vašim djetetom sve u redu, no ukoliko dođe do usporavanja otkucaja to nam ukazuje na probleme sa posteljicom i biti ćete postali na carski rez kako se nebi dodatno izlagali riziku i vi i dijete.

Postoje li kakvi rizici prisutni za vrijeme obavljanja samog testa?

Sve ovisi o stručnosti osobe koja izvodi kontrakcijski test. Prevelika količina oksitocina može izazvati prijevremeni porod. U slučaju da vam je dijagnosticirana placenta previa, odmah ćete biti poslani na carski rez. Liječnici ovu pretragu sve više izbjegavaju ukoliko nema čvrstih dokaza da sa djetetom nešto nije u redu te se radije preporučuje klasični non stress test.

Ukoliko dođe do usporavanja djetetovih otkucaja srca to ukazuje na vjerojatnost da sa posteljicom nešto nije u redu.