Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Kardiotokografija (CTG)

Kardiotokografija (CTG)

Što je non stress test (CTG-kardiotokografija)?

CTG test se obično radi kod trudnica kojima je termin poroda već prošao ili kod trudnica kod kojih postoji opravdana sumnja da je aktivnost djeteta iz nekog razloga smanjena, bez obzira na starost ploda.

Ukoliko se beba ne kreće nema odmah razloga za zabrinutost, jer kako rastu bebe imaju sve manje mjesta za aktivno kretanje, pa većinu vremena spavaju.

Razlozi za CTG testiranje su:

  • ako je beba tokom cijele trudnoće bila aktivna i ta aktivnost se naglo u nekom periodu smanjila
  • ako se ultrazvukom utvrdi da vaša beba ne raste u skladu sa tjednima starosti
  • ako je utvrđeno da imate previše ili premalo plodne vode
  • ako trudnica boluje od šećerne bolesti,pati od visokog krvog tlaka ili neke druge bolesti koja bi mogla utjecati na zdravlje djeteta
  • ako ste bili podvrgnuti amniocentezi kako bi se utvrdilo da nije došlo do oštećenja bebe tokom zahvata
  • ako ste imali spontani pobačaj
  • ako je termin poroda već prošao kako bi se utvrdilo da li je sa djetetom sve u redu

Ovaj pregled je u potpunosti bezbolan i bezopasan za vas i vaše dijete. Njime se prati rad srca djeteta i kako kod vas, tako i kod vašeg djeteta pri pomicanju bi se trebao i povećati broj otkucaja srca. Ukoliko se beba ne kreće nema odmah razloga za zabrinutost, jer kako rastu i imaju sve manje mjesta za aktivno kretanje, bebe veliku većinu vremena spavaju. Liječnici preporučuju prije samog pregleda pojesti obrok što može potaknuti bebu na kretanje. Ako se ni tada ne počne kretati, nekada se nadražuje beba  i zvučnim podražajima iz okoline. Preporuča se da se pomokrite prije samog pregleda jer se pregled ponekad zna odužiti dok čekate djetetovu aktivnost. Tijekom pregleda ležite na lijevom boku sa pričvršćena dva mala uređaja na trbuhu od kojih jedan mjeri kontrakcije maternice, a drugi pokrete i otkucaje djetetova srca.

Nastavite čitati članak niže...

Koji su poželjni rezultati testa kako bi znali da je sa djetetom sve u redu?

Ako se vaša beba kreće svega 15-ak sekundi tokom 20-minutnog promatranja i ima više od 15 otkucaja srca sa vašom bebom je sve u redu. U ovom slučaju i ako je termin poroda prošao vjerojatno neće porod biti induciran nego će se redovito putem CTG-a pratiti aktivnost djeteta i čekati prirodan početak poroda. Ukoliko u više od 90 minuta ne dođe do kretanja vašeg djeteta kako bi se uvjerili da je sve u redu, tokom sljedećeg sata ćete ponovno biti stavljeni na CTG. Ukoliko se ni tada dijete ne počne micati biti ćete podvrgnuti dodatnim pretragama kako bi se utvrdilo da li je sa djetetom sve u redu ili je potrebno inducirati trudove kako bi što prije rodili.

Što pokazuje mjerenje broja kontrakcija maternice?

Drugi uređaj koji se tokom pregleda postavlja na vaš trbuh kako bi mjerio kontrakcije maternice služi kako bi mogao usporedno mjeriti i otkucaje srca tokom kontrakcije. Ukoliko se ustanovi da su tokom kontrakcije djetetovi otkucaji srca usporeni to može ukazivati na određene probleme sa posteljicom i otežan dotok kisika do djeteta. Ponekad kontrakcija maternice neće ni biti,no to je sasvim normalno. Ako do kontrakcija dođe, prati se jesu li to nepovezane i blage kontrakcije (Braxton-Hicksove kontrakcije) koje su u trudnoći normalne. Ako se pojavljuju redoviti trudovi, a vi još niste blizu termina poroda to može ukazivati na opasnost od prijevremenog poroda i moguću potrebu davanja kortikosteroida djetetu kako bi se ubrzao razvoj djetetovih pluća i što je više moguće pripremiti dijete na uranjen dolazak na svijet.