Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > Amniocenteza

Amniocenteza

Što je amniocenteza?

Amniocenteza je test u trudnoći koji može pokazati postojanje kromosomskih (Downov sindrom, trisomija, itd.) i genetskih poremećaja (npr. cistična fibroza) i u gotovo 99 posto slučajeva daje točne rezultate. Provodi se najčešće između 16. i 22. tjedna trudnoće. Princip na kojem se amniocenteza provodi je da se iglom (uz nadzor preko ultrazvuka kako bi se utvrdilo mjesto gdje će igla biti na sigurnoj udaljenosti od djeteta) ulazi u posteljicu i uzima uzorak plodne vode iz koje se mogu dobiti potrebni pokazatelji postojanja bolesti ili pak procjene koliko su djetetova pluća zrela u slučaju da postoji opasnost od preranog poroda. Sama nelagoda i bol prilikom postupka varira od trudnice do trudnice, no u većini slučajeva se obavlja bez lokalne anestezije.

Nelagoda i bol prilikom postupka varira od trudnice do trudnice, no u većini slučajeva se obavlja bez lokalne anestezije.

Dan ili dva nakon izvođenja amniocenteze može doći do povremenih grčeva i bolova, potrebno je mirovati te ukoliko se pojavi povišena tjelesna temperatura odmah se javite liječniku jer može doći do infekcije nakon samog zahvata. Razlog za zabrinutost svakako je ako primjetite curenje plodne vode, krvarenje ili snažne bolove što može upućivati na spontani pobačaj. Nakon amniocenteze se odvajaju stanice i puštaju neko vrijeme u sterilnim uvjetima kako bi se množile iz čega se jasno može vidjeti dolazi li do kakvih abnormalnosti u samim stanicama, no ovim putem možete i sa sigurnošću saznati spol vašeg djeteta.

Koji faktori povećavaju rizik od genetskih poremećaja?

  • ukoliko je ultrazvukom vidljivo da se dijete ne razvija pravilno
  • ukoliko dijete ima velike šanse od obolijevanja od Downovog sindroma
  • ukoliko ste vi ili partner nositelj neke od genetskih bolesti
  • ako ste već rodili dijete sa genetskim poremećajem
  • ukoliko u vašoj obitelji postoje genetski poremećaji
  • što ste stariji, to je veći rizik da će dijete imati genetskih poremećaja

Rizik od pobačaja uslijed amniocenteze

Pobačaj kao posljedica same amnioncenteze je veoma rijedak. Svakako je potrebno reagirati na najmanju sumnju ukoliko nakon pregleda dođe do bolova ili krvarenja, no sami pobačaji su veoma rijetki, osobito ako zahvat izvodi stručnjak. Svakako se i kod svoga liječnika i u okolini raspitajte za preporuke kako bi što mirniji išli na amniocentezu. Ukoliko su šanse da amniocenteza utvrdi postojanje neke bolesti velike neke žene odmah odlučuju pobaciti ukoliko nema šansi da dijete preživi ili pak postoje veliki rizici za život majke i djeteta, dok neke žele obaviti amniocentezu kako bi bile spremne na emocionalne promjene, raspolagale pravim informacijama i do rođenja djeteta naučile što više o tome kako pomoći i djetetu i okolini ako saznaju da će im se dijete roditi sa genetskim poremećajem.

Pobačaj kao posljedica amnioncenteze je veoma rijedak.

Nastavite čitati članak niže...