Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Vaginalni porod nakon carskog reza

Vaginalni porod nakon carskog reza

Postoji li mogućnost za vaginalni porod nakon poroda carskim rezom u prethodnoj trudnoći?

Šanse za vaginalni porod su čak i nakon poroda carskim rezom velike, osim ako se ne pojave neke komplikacije. Najčešće su bebe okrenute na zadak, dijagnosticiranja preeklampsije ili ukoliko je razlog carskog reza u prethodnoj trudnoći bio to što ste preuski ili dijete preveliko, pa su velike šanse da će to biti problem i u narednoj trudnoći. Ovisno o tome oko 60 do 80 posto žena koje su rodile carskim rezom uspiju u nakani da sljedeći porod bude prirodnim putem. Ukoliko je carski rez bio vodoravan malo iznad zdjelične kosti kakvi se u zadnje vrijeme i prakticiraju, mnogo su manje šanse da će doći do rupture maternice nego ako je rez bio vertikalan.

Budite oprezni ukoliko uskoro nakon poroda carskim rezom ponovno zatrudnite jer ako od prethodne trudnoće koja je završila carskim rezom nije prošlo barem 2 godine u tom slučaju možda ožiljak na maternici nije u potpunosti zacjelio te postoji opasnost od pucanja, odnosno rupture maternice.

Nastavite čitati članak niže...

Čitatelje je također zanimalo...

Šanse za ponavljanje carskog reza su veće ukoliko je trudnica starija, teži više od 90 kilograma i ako je dijete dosta veliko. Budite oprezni ukoliko uskoro nakon poroda carskim rezom ponovno zatrudnite jer ako od prethodne trudnoće koja je završila carskim rezom nije prošlo barem 2 godine u tom slučaju možda ožiljak na maternici nije u potpunosti zacjelio te postoji opasnost od pucanja, odnosno rupture maternice.Upravo iz tog razloga se ne smije rodilji u slučaju prirodnog poroda davati ništa što bi ublažilo bolove kako bi osjetila ukoliko dođe do pucanja maternice i kako bi ju odmah podvrgnuli carskom rezu.