Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Test prijevremenog poroda: Fetalni fibronektin

Test prijevremenog poroda: Fetalni fibronektin

Test fetalnog fibronektina može pomoći jer liječniku daje do znanja ako postoji potreba za davanje kortikosteroida kako bi se djetetova pluća brže razvila i opasnost za dijete smanjila na najmanju moguću razinu.

Pokazuje li fetalni fibronektin sa sigurnošću da će doći do prijevremenog poroda?

Ukoliko test prijevremenog poroda, odnosno test fetalnog fibronektina bude negativan to sa sigurnošću pokazuje da ćete roditi u sljedećih tjedan do dva, no ako test bude pozitivan to pokazuje samo da postoje šanse za prijevremeni porod, no ne potvrđuju da će do njega i doći. Ukoliko sumnjate da je prijevremeni porod započeo liječnik će vas pregledati i utvrditi jeste li se počeli otvarati. Ako su svi simptomi prisutni, ali se niste još otvorili znači da porod još nije započeo.

Nastavite čitati članak niže...

Kako se izvodi test fetalnog fibronektina?

Ovaj test podsjeća na izvođenje papa-testa, samo je ponekad osjećaj nešto neugodniji. Instrument se umeće u vaginu i uzima se uzorak vaginalnog sekreta i vrata maternice. 24 sata prije pregleda je zabranjeno imati spolne odnose jer bi to moglo utjecati na rezultate testa  i pokazati pozitivne rezultate iako su oni zapravo negativni. Ako se u uzorcima ne pronađe fetalni fibronektin to znači da nećete uskoro roditi. Na rezultate testa se obično čeka tek dan ili dva.

Negativan rezultat testa fetalnog fibronektina

Negativan rezultat testa fetalnog fibronektina ukazuje na to da će do poroda uskoro doći. On može pomoći samim time što liječniku ukazuje kako bi trebalo ovisno o razvijenosti vaše bebe davati vam lijekove za odgodu poroda i kortikosteroide kako bi se pluća vaše bebe brže razvila kako bi se opasnost po djetetovo zdravlje uslijed prijevremenog poroda smanjila na najmanju moguću razinu.

Kada se test fetalnog fibronektina izvodi?

Mišljenja su podijeljena. Dok neki liječnici smatraju kako bi se test trebao izvoditi samo ako trudnica ima simptome prijevremenog poroda i kontrakcije između 24. i 34. tjedna trudnoće, drugi smatraju da se test treba provoditi i na trudnicama kod kojih postoje pokazatelji da bi moglo doći do prijevremenog poroda, obično je to kod trudnica koje nose više djece. Ukoliko liječnik smatra da je potrebno, test je moguće ponoviti nakon dva tjedna kako bi vidjeli jesu li rezultati još uvijek jednaki. To se radi najčešće kada je rezultat prvog testa pozitivan i ako liječnik i dalje sumnja na mogućnost prijevremenog poroda u kratkom periodu ponoviti će test kako bi vidio da li je rezultat negativan koji potvrđuje da će do poroda doći uskoro.