Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Rizici prijevremenog poroda

Rizici prijevremenog poroda

Što se može dogoditi bebi u slučaju prijevremenog poroda?

Ovisno o tjednu u kojem je vaše dijete rođeno, posljedice mogu oscilirati. Ukoliko je porod bio nakon 36. tjedna vaše dijete će se vjerojatno tretirati kao da nije nedonošće, već je u potpunosti razvijeno i možda ni neće biti potrebe za boravkom bebe u inkubatoru. Bebe rođene nakon 34. tjedna najčešće nemaju nikakvih komplikacija u rastu, dok su najugroženije bebe svakako one rođene prije 32. tjedna. One još nemaju razvijen refleks sisanja i nisu u mogućnosti sami se hraniti. Ukoliko je porod čak i prije 32. tjedna, može doći do ozbiljnijih zdravstvenih problema ili čak do smrti bebe. Što je beba razvijenija u trenu poroda, šanse za preživljavanje i mogućnost zdravstvenih posljedica po dijete su manje. Kod ranog poroda bebe su izložene mnogobrojnim opasnostima.

Bebe rođene nakon 34. tjedna trudnoće najčešće nemaju nikakvih komplikacija u rastu, dok su najugroženije one bebe rođene prije 32. tjedna.

Osim što nisu sposobne same se hraniti zbog nerazvijenog refleksa sisanja, bebe u ranoj fazi nemogu još same disati, velik je rizik od krvarenja mozga. Nedonoščad je sklonija raznim infekcijama, žutici, ukoliko potkožni sloj masnih naslaga nije dovoljno razvijen, beba će imati problema  i sa održavanjem tjelesne temperature. Kod jako rano rođene djece može doći i do trajnih posljedica po zdravlje, kao što su cerebralna paraliza,otežani rast i razvoj, kronične upale pluća i oštećenje sluha. Ukoliko se krenete otvarati prije 34. tjedna, ali nema opasnosti po zdravlje vas ni vaše bebe, liječnik je u mogućnosti odgoditi porod uz uvjet davanja kortikosteroida kako bi se djetetova pluća još u tim danima dodatno razvila te bi se time smanjila opasnost po djetetovo zdravlje.

Kod koje populacije su prijevremeni porodi najzastupljeniji?

Veoma je teško kategorizirati jer kod gotovo polovine žena koje su rodile nedonoščad nepostoji nijedan od prepoznatljivih čimbenika povećanja rizika.Za sljedeće kategorije se smatra da imaju veću izloženost opasnosti, no nije nužno i da će kod tih osoba doći do prijevremenog poroda:

 • ukoliko ste veoma mršavi i jako malo ste se udebljali u trudnoći
 • ukoliko ste u prvom ili drugom tromjesečju imali vaginalna krvarenja
 • anemija u trudnoći
 • mlađi ste od 17 ili stariji od 35
 • nosite blizance ili više djece
 • ukoliko ste kasno saznali da ste trudni te niste imali potrebnu prenatalnu skrb
 • ukoliko ste zatrudnjeli putem umjetne oplodnje
 • ukoliko ste već u prijašnjoj trudnoći rodili nedonošće
 • zlouporaba droga i alkohola u trudnoći
 • ukoliko ste zatrudnjeli u veoma kratkom periodu od posljednjeg poroda
 • osobe lošeg imovinskog stanja, neobrazovane koje nemaju tokom trudnoće potrebnu liječniku skrb
 • stres može dovesti do oslobađanja hormona koji potiče kontrakcije maternice i tako dovesti do prijevremenog poroda
 • žene koje na poslu rade teži fizički posao češće rađaju nedonoščad od žena koje rade uredske poslove
 • može biti genetski uzrokovano (ukoliko je u obitelji bilo prijevremenih poroda, više ste izloženi)

Ponekad se ženama sa skraćem ili oslabljenim vratom maternice preporučavao cerclage, umetanje šava kojim se vrat maternice steže, no usprkos vjerovanjima kako cerclage odgađa porod u praksi se pokazao vrlo neučinkovit, a s obzirom da sa sobom nosi znatan rizik za dijete i trudnicu, sve se rjeđe primjenjuje. Problem je i što je cerclage potrebno ugraditi najkasnije krajem prvog tromjesečja, a teško je tada već sa sigurnošću znati da kod trudnice postoji velika opasnost od prijevremenog poroda.

Kako izmjeriti opasnost od prijevremenog poroda?

Mjerenje vrata maternice – ukoliko je vrat maternice skraćen ili oslabljen,pa je onemogućeno stezanje vrata maternice izloženi ste opasnosti od prijevremenog poroda.
Mjerenje razine fetalnog fibronektina – protein koji proizvode fetalne membrane. Ovaj test se provodi kod žena koji kojih se prerano javljaju kontrakcije. Ukoliko je ovaj protein u minusu, sigurni ste da zasad nema opasnosti od prijevremenog poroda. U suprotnom, ako je razina fetalnog fibronektina visoka, savjetujte se s liječnikom da li je moguće učinit što tokom trudnoće kako bi se rizik prijevremenog poroda smanjio. Najčešće je to mirovanje, uzimanje lijekova koji odgađaju porod te uzimanje kortikosteroida koji potiču ubrzani razvoj djetetovih pluća te ukoliko do prijevremenog poroda dođe, veće su šanse da će dijete moći samostalno disati.

Kako se dodatno zaštititi ako je povećan rizik od prijevremenog poroda?

Maksimalno se posvetite vašem zdravlju, izbjegavajte stres, velike napore i sve štetne navike izbacite iz svog života (alkohol, pušenje, nezdravu hranu). Redovito odlazite na zakazane prenatalne preglede i oko svih nejasnoća vezanih uz trudnoću i porod se savjetujte sa vašim liječnikom. Osluškujte svoje tijelo, pratite kretanje svoje bebe, ne zanemarujte bolove i pritisak u trbuhu ukoliko se pojavi. Hranite se zdravo i informirajte se kroz knjige, preko raznih portala specijaliziranih za trudnice te putem foruma razmjenjujte iskustva sa ostalim trudnicama koje su bile ili jesu u vašoj situaciji.