Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Pucanje vodenjaka: Najčešće nedoumice i sve što trebate znati prije poroda

Pucanje vodenjaka: Najčešće nedoumice i sve što trebate znati prije poroda

Izvor fotografije: Shutterstock

Mnoge trudnice kako se trudnoća bliži kraju počnu pomalo paničariti oko pucanja vodenjaka.

Hoću li primijetiti curenje plodne vode? Hoće li to biti prava poplava kao u filmovima? Hoće li mi se to dogoditi u trgovini ili u javnom prijevozu?

Mnogo je pitanja, a univerzalan odgovor ne postoji. Utješna činjenica jest da se kod žena kojima vodenjak pukne to najčešće dogodi tijekom noći ili u jutarnjim satima netom nakon ustajanja iz kreveta.

Uzmite u obzir da nije zanemariv postotak žena kojima vodenjak uopće ne pukne sam.

Hoću li osjetiti pucanje?

Neke mame su osjetile tek laganu toplinu kada je plodna voda krenula otjecati, neke su osjetile kao lagano pucketanje balončića prije nego je plodna voda krenula, dok postoje i mame koje su pucanje vodenjaka doslovno čule i svjedoče da je zvuk nalik na otvaranje šampanjca.

Bez obzira na jačinu pucanja vodenjaka koju osjetite, ono vam svakako neće prouzročiti bol.

Boli li?

Ne, bez obzira na jačinu pucanja vodenjaka koju osjetite, svakako vam neće prouzročiti bol. Čak ni kada ne pukne spontano, već u bolnici probuše vodenjak nema bolova!

Koliko vremena imam nakon pucanja vodenjaka?

Odgovor na ovo pitanje također je individualan. Prvo što je važno napraviti jest procijeniti jačinu otjecanja i provjeriti boju plodne vode. Ako je plodna voda prozirna i bistra tekućina bez mirisa, bez primjese krvi, sluzi ili zeleno obojana, a termin poroda je blizu, nema prostora za paniku.

Često se savjetuje leći i odmoriti pola sata te se potom uputiti u bolnicu.

Imate vremena za otuširat se, odjenuti i stići u bolnicu.

U svakom slučaju nakon što primijetite da plodna voda otječe, dobro je nazvati bolnicu u kojoj ćete roditi i zatražiti ih savjet kako biste bili smireniji.

Ako budete dovoljno pribrani, dobro je zapisati vrijeme pucanja vodenjaka, jer se u pravilu, ako je sve u redu, čeka nekada i više od 24 sata kako bi možda krenuli prirodni trudovi ako je sa bebom sve u redu i nema razloga za indukciju.

Ako je voda mekonijska, odnosno obojana u zeleno, lezite nekoliko minuta, nazovite liječnika i potom se uputite u bolnicu.

Nakon pucanja vodenjaka ne smijete imati spolne odnose.

Kako razlikovati lagano otjecanje plodne vode od mokrenja?

Zbog rastegnutih mišića trudnice pred kraj trudnoće često imaju problema sa zadržavanjem urina, pa se upravo zato boje da neće moći razlikovati ove dvije pojave. No, najbolji način za testirati radi li se plodnoj vodi jest stezanje mišića zdjelice dok sjedite na toaletu. Ako bez obzira na stezanje mišića ne uspijevati zaustaviti otjecanje, tada se radi o plodnoj vodi!

Što smijem, a što ne nakon pucanja vodenjaka?

Smijete se otuširati mlakom vodom, no ne smijete ležati u kupki.

Ne smijete imati spolne odnose.

Savjetuje se izbjegavanje snažnih sapuna, već je poželjno otuširati se tek čistom vodom.

Razlog ovim uputstvima jest činjenica da ste i vi i beba znatno više izloženi infekcijama nakon pucanja vodenjaka i zato je potrebno biti oprezan.

Nastavite čitati članak niže...