Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Prijevremeni porod

Prijevremeni porod

Što je prijevremeni porod?

Normalnom trudnoćom se smatra porod između 37. i 42. tjedna trudnoće. Sve prije 37. tjedna se smatra prijevremenim porodom. Ukoliko rodite krajem 36. tjedna ili početkom 37. vaše dijete možda neće ni biti nedonošće, s obzirom na to da dijete u toj fazi već može samostalno disati i živjeti u vanjskom svijetu. Bebe rođene nakon 34. tjedna najčešće nemaju nikakvih komplikacija u rastu, dok su najugroženije bebe svakako one koje se rode prije 32. tjedna trudnoće.

Veće su šanse za prijevremeni porod kod žena koje su imale isti slučaj u prethodnim trudnoćama, žene koje nose blizance ili više djece i kod onih koje imaju neke bakterijske infekcije, dijabetes ili su zatrudnjele u starijoj životnoj dobi.

Nastavite čitati članak niže...

One još nemaju razvijen refleks sisanja i nisu u mogućnosti sami se hraniti. Prijevremeni porod se najčešće događa kod trudnica koje su već ranije znale da postoji opasnost od ranijeg poroda. Veće su šanse za prijevremeni porod kod žena koje su imale isti slučaj u prethodnim trudnoćama, žene koje nose blizance ili više djece i kod onih koje imaju neke bakterijske infekcije, dijabetes ili su zatrudnjele u starijoj životnoj dobi. Većina trudnica kod kojih postoji opasnost od prijevremenog poroda su toga svjesne i upozorene od strane liječnika ukoliku su bile na redovitim kontrolama. Kod jako malog broja trudnica se tek neposredno pred porod ustanovi da će trudnica roditi prije predviđenog termina. To se najčešće događa kod žena slabe naobrazbe i lošijeg imovinskog statusa koje ne kontroliraju svoju trudnoću kod liječnika. Kod kontroliranih trudnoća može doći do spontanog prijevremenog poroda ukoliko se vrat maternice prerano otvara bez kontrakcija koje bi vas upozorile na porod ili u slučaju prijevremenog pucanja vodenjaka.

Koji su uzroci prijevremenog poroda?

Genitalne infekcije mogu izazvati upalu maternice što u kratkom periodu pokreće otvaranje vrata maternice i dovodi do poroda. Preporučuje se svim trudnicama već kod prvog posjeta liječniku nakon što se saznali da ste trudni da se i vi i partner testirate na klamidiju i gonoreju kako bi se, ukoliko se utvrdi infekcija, odmah krenulo s liječenjem u oba partnera i smanjila opasnost za prijevremeni porod ili posljedica po zdravlje vašeg djeteta. U slučaju pozitivnih testova na klamidiju i gonoreju svakako uz uzmimanja prepisane terapije i koristite kondome sve do poslije poroda. Isti slučaj je sa ostalim infekcijama i upalama, bitno je što prije krenuti sa liječenjem kako bi se smanjio rizik za dijete. Čak i upala pluća, upala slijepog crijeva i infekcija bubrega dovode do prijevremenog poroda. Testirajte urin na bakterije već u ranoj fazi trudnoće.

Placenta praevia (predležeća posteljica) jedan je od uzroka prijevremenog poroda. Ukoliko je posteljica postavljena tako da sprječava izlaz djetetu to može dovesti do izazivanja prijevremenog poroda jer postoji opasnost za dijete. Ako se radi o potpunom zatvaranju vrata maternice, žena će morati roditi carskim rezom.

Insuficijencija maternicejoš jedan od razloga za prijevremeni porod jer dolazi do odstupanja od normalne građe, čvrstoće i veličine vrata maternice.

Cervikalna inkompetencija (slučaj insuficijencije maternice) – do preranog poroda može doći ukoliko vrat maternice nije dovoljno čvrst, ne javljaju se kontrakcije te se trudnica prerano počne otvarati.

Vrat maternice je skraćen (slučaj insuficijencije maternice) – povećana opasnost od prijevremenog poroda se javlja ukoliko je vrat grlića maternice kraći od 25 milimetara(u nekim rijetkim slučajevima vrat maternice je čak kraći i od 15 milimetara).

Prevelika maternica – ukoliko je dijete veliko ili iz nekih drugih razloga dođe do prevelikog rasta maternice, započinju kontrakcije kako bi maternica zadržala svoj oblik i veličinu te kontrakcije mogu dovesti do prijevremenog poroda.

Simptomi prijevremenog poroda

Ukoliko neke od ovih simptoma primjetite prije 37. tjedna trudnoće odmah se javite vašem liječniku:

  • Pojačan vaginalni iscjedak
  • Krv ili plodna voda u vaginalnom iscjedku
  • osjećaj pritiska u zdjelici
  • snažna bol u leđima, osobito ako se prije nije pojavljivala
  • grčevi poput onih menstrualnih češći od 4 kontrakcije u sat vremena

Što učiniti ako prijevremeni porod započne?

Ukoliko se nakon nekog vremena trudovi smire, a vodenjak nije pukao i vrat maternice nije otvoren, a svi nalazi su uredni, vi ćete biti pušteni kući. Ukoliko se to dogodi prije 34. tjedna i trudnovi se ne smiruju vjerojatno ćete dobiti lijekove kako bi se kontrakcije smirile da beba stigne primiti kortikosteroide za brz razvoj pluća. Ako vodenjak pukne prije 37. tjedna, a trudnovi se smire liječnik prema svim dobivenim nalazima odlučuje hoće li inducirati porod ukoliko postoje razlozi za zabrinutost za zdravlje djeteta ili će čekati sa porodom kako bi vaše dijete sazrijelo. Ukoliko do poroda zbog zdravlja vas ili vašeg djeteta mora doći prije 34. tjedna trudnoće, liječnik će napraviti carski rez. U slučaju da do kontrakcija dođe prije 32. tjedna testirat će se vaša plodna voda kako bi se vidjelo koliko su pluća zrela . Ukoliko su pluća bebe razvijena, porod će vjerojatno biti induciran, u suprotnom će se pokušati odgoditi porod. Za vrijeme čekanja vi ćete dobiti antibiotike kako bi se spriječile razne infekcije dok djetetova pluća uz kortikosteroide ne sazriju. Ukoliko slučajno do infekcije dođe, porod će biti induciran kako se nebi dodatno ugrozilo vaše i zdravlje vašeg djeteta.