Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Prednosti i nedostaci induciranog poroda

Prednosti i nedostaci induciranog poroda

Izvor fotografije: Shutterstock

Inducirani porod u pravilu bi se trebalo dogoditi samo kada je krajnje potrebno, no danas se često upotrebljava.

Drip se u pravilu koristi samo kada je prošao termin poroda i postoje indikacije da je posteljica ostarjela i znatno izgubila na funkciji. Isti slučaj je ako se primijeti da se plodna voda zamutila. Sve su to znakovi da dijete i majka nisu u izravnoj opasnosti, ali da bi bilo poželjno da uskoro dođe do poroda.

Induciranje poroda vrši se gelom i/ili indukcijom oksitocinom. Gel se uglavnom koristi kako bi se potaknulo na otvaranje, dok oksitocin izaziva trudove.

Mnogobrojne majke svjedoče kako su inducirani trudovi višestruko bolniji i snažniji od prirodnih i ova metoda trebala bi se koristiti isključivo kada za to postoji potreba.

Kao ni carski rez, ni drip i gel se ne bi trebali koristiti u svrhu ispunjavanja želja trudnicama ili liječnika, već isključivo kada za to postoji neosporna medicinska potreba.

Koje su prednosti induciranog poroda?

Za neke žene poticanje poroda može biti od velike koristi jer pomaže ženi da rodi, a istovremeno omogućuje da izbjegne ozbiljnu operaciju carskog reza nakon koje je oporavak znatno duži i teži.

Žena je svjesna poroda, a istovremeno je prilikom induciranog poroda moguće primiti i epiduralnu koja može ublažiti bolove.

Oporavak je brži u odnosu na oporavak nakon carskog reza.

Koji su nedostatci induciranog poroda?

Ponekad čak ni uz korištenje gela i indukcije nije dovoljno da se potakne porod, pa žena na kraju izmučena ipak završava na carskom rezu. Gel i indukcija nisu uvijek garancija da će doista ubrzati porod.

Žene su često nedovoljno upućene, kako u samu mehaniku davanja gela i dripa, tako i u vlastita prava na porodu.

Ponekad liječnici griješe u procjeni termina poroda prema posljednjoj mjesečnici, pa se stvarni termin može razlikovati i do dva tjedna, pa je korištenje indukcije potpuno bespotrebno i neopravdano.

Svaki organizam je drugačiji, pa tako i svaka žena drugačije reagira na ovu vrstu poticanja poroda. Dok neke žene danima proživljavaju bolne trudove, a pritom ne dolazi do otvaranja, nekim ženama drip doista pomogne i znatno olakša i ubrza porod.