Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Porod na zadak

Porod na zadak

Zbog čega dolazi do poroda na zadak?

Često se bebe smještaju sa guzom i nogicama prema dolje u ranijoj trudnoći jer tada još imaju dovoljno mjesta u maternici pa su promjene položaja česte. No ukoliko je i nakon 8. mjeseca trudnoće dijete smješteno na zadak to bi moglo ukazivati da će biti potreban i porod na zadak jer je dijete sada već veliko i nema prostora za promjene položaja. Kako se približava termin poroda liječnik će pokušati utvrditi konačan položaj djeteta. Ne postoji nikakva genetska predispozicija koja bi mogla upućivati da će vaše dijete biti okrenuto na zadak. No na kraju, u manje od 3% slučajeva dolazi do poroda na zadak, u svim ostalim slučajevima se dijete ipak okrene da glavica izađe prva. Majkama se savjetuje što je više moguće prije poroda boraviti u položaju da kleknu na jastuk i oslone se na ruke. Taj položaj djetetu neće biti najudobniji pa je moguće da se dijete dok ste u tom položaju samo okrene.

Što učiniti ako je i neposredno prije poroda beba okrenuta na zadak?

Sve do 37. tjedna nije potrebno ništa poduzimati ukoliko je dijete okrenuto na zadak. Sve do tada velike su šanse da će se samo okrenuti u poželjan položaj za porod. Tek nakon 37. tjedna liječnik može obaviti eksternu cefaličku verziju(ECV) kada se stvara rukom pritisak na trbuh i rukom se mijenja položaj bebe u trbuhu. No svakako se pobrinite ukoliko dođe do ECV-a kod vas da to obavlja stručan liječnik i da se prije izvođenja utvrdi da nema nikakvih opasnosti po dijete.

Nastavite čitati članak niže...

Što je eksterna cefalička verzija?

Eksterna cefalička verzija je postupak kojim se izvana pokušava promjeniti položaj djeteta u trbuhu. Provodi se samo nad ženama koje nemaju nikakvih komplikacija u trudnoći. Nemoguće je i vrlo opasno izvoditi ECV nad trudnicama koje nose blizance ili je utvrđeno da imaju premalo plodne vode jer bi sam postupak mogao ugroziti dijete. Ponekad nije potrebno okretati dijete jer je već unaprijed utvrđeno kako će biti neophodan porod carskim rezom. Neki od razloga za to su ukoliko ste u prethodnim trudnoćama biti podvrgnuti carskom rezu, ukoliko nosite više djece ili su utvrđeni problemi sa posteljicom, poput placente previe.

Nemoguće je i vrlo opasno izvoditi ECV nad trudnicama koje nose blizance ili je utvrđeno da imaju premalo plodne vode jer bi sam postupak mogao ugroziti dijete.

Izvođenje eksterne cefaličke verzije nije u svim slučajevima uspješno te se ponekad i nakon uspješnog okretanja dijete ponovno vrati na zadak jer u tom položaju ima najviše mjesta u kasnoj trudnoći kada je već preveliko za slobodno micanje u maternici. Sam zahvat je potrebno izvoditi u bolnici pod ultrazvučnim nadzorom. Većina liječnika u Hrvatskoj ne preporučuje ovaj zahvat jer se smatra da se dijete izlaže nepotrebnom riziku te je moguće odljuštenje posteljice koje je opasno i za majku i za dijete.