Trudnoća.hr > Trudnoća > Porod > Novi način poroda:”Prirodni” carski rez

Novi način poroda:”Prirodni” carski rez

Još jedan poprilično čudan trend počeo se širiti svijetom. Naime, sve češće se spominje novi način poroda, takozvani „prirodni“ carski rez. Što se zapravo krije iza ovog pojma?

Svi znamo da iza carskog reza stoji kirurški rez kože, vezivnog tkiva, maternice i plodnih ovoja kako bi se došlo do bebe. Beba se nakon pažljivog rezanja vadi iz majčinog trbuha.

I, kako išta u ovom činu može biti prirodno?

Prirodni carski rez podrazumijeva puštanje bebe nakon rezanja svih slojeva da sama izvuče ramena, umjesto da bude „izvučena“ iz majčine utrobe od strane medicinskog osoblja.

Ovo traje otprilike oko četiri minute i potom se beba stavlja majci na grudi kako bi se potaknula bliskost već od prvih trenutaka nakon rođenja.

Mnoge majke nažalost primorane su zbog određenih implikacija roditi carskim rezom zbog sigurnosti za svoje i bebino zdravlje. Upravo njima ovako bi se olakšalo.

Ova metoda poroda novost je u svijetu i bit će testirana u britanskim rodilištima. Cilj ovih testiranja je pokušati carski rez učiniti manje rizičnim za mamu i bebu, jer mnogi stručnjaci tvrde kako bebe rođene carskim rezom imaju veće rizike za respiratorne teškoće do kojih dolazi zbog šokiranja bebe prilikom klasičnog carskog reza. Beba tada bude naglo izvučene iz svoje tople i meke okoline, plodne vode i uvučena u hladan svijet gdje dijete mora prvi put udahnuti zrak.

Mnoge majke nažalost primorane su zbog određenih implikacija roditi carskim rezom zbog sigurnosti za svoje i bebino zdravlje. Upravo njima ovako bi se olakšalo.

Ovakav sporiji carski rez bio bi prirodniji za bebu i iako se sada provodi u samo nekoliko privatnih klinika u svijetu, testiranjem ako se dođe do pozitivnih rezultata sigurno bi bio odlična alternativa majkama koje žele roditi prirodnim putem, a primorane su na carski rez.

Ovim načinom se ujedno omogućava bebi da ima doticaj s maminim bakterijama prilikom poroda i tako se djetetu osigurava znatno snažniji imunitet i kasnije tijekom života. Dokazano je, naime, da su bebe rođene vaginalno mnogo zdravije upravo zbog činjenjice da su pri samom porodu bile suočene s pozitivnim bakterijama već u porođajnom kanalu.